Quinoa cu surimi
Rasfoind de curand blogul lui Adi Hadean am descoperit cum se gateste quinoa in asa fel incat sa o pot manca cu placere. Cumparasem deunazi si am facut un fel de budinca, folosind quinoa hidratata in apa peste noapte…insa nu ne-a placut deloc, din pacate. Spun din pacate, pentru ca acum este, cel putin pentru mine, o revelatie!
Nu stiam mai nimic despre aceasta „pseudocereala” (gen hrisca sau amaranth), asa ca m-am apucat sa caut si sa citesc… am aflat astfel ca aceasta quinoa se cultiva de vreo 3000 de ani (si eu nu stiam nimic despre ea!) in jurul Lacului Titicaca, in America de Sud, mai precis regiunea Peru-Bolivia. Este importanta in alimentatia vegetariana datorita continutului mare de proteine (pentru o cereala), dar si in alimentatia celor ce sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten), datorita continutului sau foarte scazut in gluten, bine tolerat totusi de aceste persoane. Este considerata o sursa de proteine complete, datorita continutului sau in aminoacizi esentiali. Contine de asemeni calciu, veste buna pentru cei cu intoleranta la lactoza si pentru vegetarieni. Nu va mai spun in ce alte substante este bogata aceasta asa zisa cereala, dar va las una dintre sursele explicite unde am citit .
Ceea ce am retinut, foarte important, este ca micile seminte au in mod natural un invelis ce contine saponina, o substanta foarte amara. Cand este procesata quinoa, i se indeparteaza acest invelis, totusi este bine sa clatim cu apa rece semintele inainte de a le gati. Si…se pare ca poate fi gatita cam in acelasi mod in care gatim si orezul.
Sper ca nu v-am plictisit cu toate informatiile enumerate mai sus, pentru mine au fost foarte interesante si mi-am dorit sa va „luminez” si pe voi, cei care ati fost la fel de nestiutori ca si mine.
Revenind la ideea initiala, am gatit astazi quinoa cu mare placere, combinand in tigaie ceva ingrediente pe care nu le-as fi asociat sau folosit in mod normal…am avut un moment dintr-acelea care vin mai rar! Iata cam cum si ce a iesit:
Ingrediente: (pentru 6 portii)
1 cana quinoa (200g)
3 catei de usturoi
5 linguri ulei de masline
1 legatura mare de ceapa verde
1 pachet surimi (250g)
1 mana frunze de gulie (puteti pune spanac)
1 lingurita sare roz de Himalaya
1 lingurita pudra de usturoi
1 lingurita asafoetida
2-3 cani apa
sos de rodie pentru servit
Mod de preparare:
1. Mai intai spalam sub jet de apa rece quinoa, folosind o sita fina, pentru ca semintele mititele se pot pierde.
2. Incingem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta incapatoare si adaugam usturoiul pisat, apoi ceapa verde tocata si amestecam pentru doua minute.
3. Adaugam quinoa spalata si bine scursa si continuam sa amestecam pe foc pentru vreo 3-4 minute, punem sarea si condimentele, apoi adaugam apa si lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, pentru 10-15 minute.
4. Taiem batonasele de surimi in felii de 1 cm si le adaugam peste quinoa.
5. Rupem sau tocam frunzele de gulie (sau spanacul) si le adaugam si pe ele in tigaie.
6. Verificam daca s-a fiert quinoa si daca e nevoie mai adaugam putina apa fierbinte.
7. Cand quinoa a absorbit perfect tot lichidul si s-a umflat frumos, putem stinge focul…este gata!
8. Servim preparatul nostru stropit cu sos de rodie…dulce acrisor si aromat, ii va da un plus de savoare. S-aveti pofta!