Porc fiert si copt, cu piure de morcov aromat
Din cand in cand ma mai rasfat si eu nitel mergand la coafor. In timp ce stau cuminte la casca aceea speciala cu caldurica si muzica, rasfoiesc reviste si nu ma delectez cu moda ca orice cucoana la coafor, ci cu reviste cu tema culinara, ca o gospodina ce ma aflu! In cautare de noutati ca intotdeauna, ma apuc sa fotografiez paginile care ma intereseaza si acasa incerc sa pun retetele in practica. De data aceasta m-am inspirat dintr-o reteta scrisa maruntel la finalul unui articol despre Michael Pascale, chef-ul care a castigat Hell’s Kitchen. Nu pot spune ca am respectat reteta integral, sau macar pe jumatate…dar ideea a fost data de dansul.
Ingrediente:
1 kg carne de porc cu grasime (eu am avut pulpa si ceafa)
3 morcovi
2 cepe
5 catei de usturoi
1 buc. ghimbir (cam 2cm/5cm)
1 lingurita piper negru boabe
2 foi de dafin
1 lingura rasa sare
1 legatura bete uscate cimbru
Mod de preparare:
1. Carnea spalata si taiata in bucati mari se pune intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa de-o palma.
2. Se pune la fiert si se aduna spuma ridicata la suprafata, mentinand focul mediu, ca sa nu clocoteasca apa. Dupa ce ati adunat spuma, adaugati sarea si dupa cateva secunde adunati din nou spuma ridicata.
3. Se adauga legumele intregi si toate celelalte ingrediente
si se lasa sa fiarba la foc potrivit, pe ochi mediu, pentru 1 ora si jumatate. Verificati cu o furculita daca patrunde usor in carne si stingeti focul.
4. Incingeti cuptorul la 200grade (foc mare).
5. Scoateti carnea si o asezati intr-o tava de friptura, turnand si 2-3 polonice de zeama din cratita in care a fiert.
6. Aruncati crengutele de cimbru si foile de dafin, apoi scoateti cu o spumiera legumele si tot ce mai gasiti in cratita.
7. Bagati tava cu carne in cuptorul incins pentru 10 minute, apoi o intoarceti si lasati inca 10 minute. Vreti doar sa se rumeneasca, nu sa se usuce!
8. Faceti un piure din morcov, ceapa, ghimbir si piper, adaugand daca doriti putina zeama…depinde ce consistenta doriti sa aiba.
9. Verificati carnea, sa fie frumos rumenita, dar sa nu se usuce, eventual o mai umeziti cu sos din tava.
10. Serviti friptura calda, cu piureul de morcov aromat si eventual…cu cateva picaturi de crema de otet balsamic. Pofta buna sa aveti!