//
 
https://laeliana.ro/wp-content/uploads/2015/11/IMG_4576-e1453656589162-960x600_c.jpg

„Gianganici” de porc cu ceapa sau pomana porcului


Cred ca in fiecare familie in care mai exista bunici sau care are radacini la tara, se cunoaste dintotdeauna preparatul acesta. Am observat ca fiecare il face cum ii este pe plac, adaugand diferite alte arome la reteta de baza. Cum in familiile de la tara (si nu numai), se cresc porci in mod special pentru a fi sacrificati in ziua de Ignat, nu exista casa in care sa nu se fi bucurat toata familia de friptura aceasta facuta rapid, cu mamaliguta fierbinte si cu muraturi sau varza acra langa.
De cate ori se face la noi imi aduc aminte cu drag de copilarie…imi era si teama si mila cand se taia porcul…nu-mi placeau mirosurile si agitatia din curte si din bucatarie..dar la final eram foarte incantata cand ne asezam la masa! Acum fac si eu la randul meu, ca si bunica sau mami, cam toate preparatele ce se fac la taierea porcului si toata familia se bucura de minunatii („porcarii” cum le spunem in gluma) la masa de Craciun.
Cel dintai preparat se gateste atunci, chiar in timp ce se pregateste porcul taiat, pentru toata familia si toti cei care participa la actiune. Barbatii se cinstesc cu un toi de tuiculita, femeile pun de mamaliga si incing o cratita mare pe foc, din aceea grea de fonta, asta daca nu au un tuci special. Se pastreaza toate momitele gasite la portionarea carnii, pe la gat si piept, apoi fasiute de carne cu ceva grasime, taiate de ici si colo…numai bune de aruncat in ceaun. Se scoate varza de la butoi cu tot cu zeama, neaparat! Si dupa atata munca…chiar e ceva de lucru la taiatul porcului…urmeaza o pauza binemeritata si delicioasa! Am sa va descriu reteta facuta de soacra mea, cunoscuta din batrani la ei acasa:
Ingrediente: (pentru 4-6 persoane)
1 kg carne de porc (resturi pulpa cu grasime, momite si alte bucati)
1 lingura untura (daca folositi numai carne foarte slaba!)
5 cepe
1lingurita sare
½ lingurita piper mozaic (sau negru)
1 lingurita cimbru uscat
Mod de preparare:
1. Carnea curata se portioneaza in bucati potrivite, de aprox 5/3cm.
2. Se pune intr-un ceaunel sau cratita de tuci…sau pur si simplu o cratita anti-aderenta, ungand inainte cu untura fundul vasului (numai daca aveti carne slaba).
3. Se da cratita la foc potrivit, lasand sa se inmoaie carnea si amestecand mereu cu grija sa nu se lipeasca, iar daca este nevoie micsoram flacara.
4. Intre timp curatam, spalam si tocam fin ceapa.
5. Cand a scazut tot lichidul si carnea a inceput sa se rumeneasca, amestecam sa prinda culoare pe toate partile si adaugam ceapa tocata.
6. Lasam un minut doua sa prinda luciu ceapa, invartind bine cu lingura de lemn, apoi adaugam putina apa, jumatate de pahar si lasam sa fiarba incet, pana scade zeama.
7. Adaugam atunci si sarea, piperul si cimbrul, amestecand constant si cu grija din cand in cand si verificand daca a scazut lichidul.
8. Cand s-a inmuiat si ceapa perfect si carnita este patrunsa bine, totul e gata! IMG_4573
9. E bine sa avem mamaliguta pregatita si muraturile sau salata de varza acra…ca mirosul fripturii ne va grabi cu siguranta la masa! Eu am servit cu muraturi asortate si mamaliguta fierbinte, pentru ca nu este inca gata varza murata, dar cand vom face data viitoare, sigur vom servi cu salata de varza acra si neaparat o cana cu zeama de varza!!

Eliana Rotaru

Eliana Rotaru

Buna, Ma numesc Eliana Maria Cristina Rotaru si sunt nascuta in Ploiesti, de patru ani m-am casatorit si locuiesc in Fetesti. Am 38 de ani si sunt mamica unei fetite de nici 4 ani, bucuria vietii mele ☺. Sunt invatatoare ca formare, am fost educatoare, dar momentan ma ocup de casa, familie si gospodarie, pentru ca anul acesta am decis sa fac o mica pauza. Deschid aceasta pagina virtuala incercand sa va descriu pas cu pas retete vechi, adunate de la mami a mea sau de la soacra mea, retete noi, inventate de mine sau inspirate din lumea culinara de pretutindeni. Veti gasi in paginile scrise de mine, ceea ce ma pasioneaza: sa gatesc, sa mananc bine, sa ma bucur de gusturi si arome, sa impartasesc celor dragi bucuria mea. Am sa incerc sa va fac pe toti sa vedeti prin ochii mei povesti frumoase si sa traiti impreuna cu mine amintiri si senzatii, sa simtiti parfumuri vechi si noi, sa zambiti pe cat de mult puteti ☺. Sunt eu, Eliana, pur si simplu: un om vesel, dar critic, vesnic indragostita de frumos, cad mereu si ma ridic, sperand la nesfarsit ca binele va triumfa in viata, ca in toate povestile frumoase. ☺ Sper ca veti vizita cu placere casuta mea virtuala si am sa va rog sa folositi o atitudine civilizata si pacifista in comentariile lasate. Va multumesc de pe acum pentru criticile constructive si va cer scuze pentru eventualele greseli facute pe parcurs. Cu drag va poftesc la mine, la Eliana!

Other posts by

You must be logged in to post a comment.

Menu