//
 
 
https://laeliana.ro/wp-content/uploads/2016/02/scrumbie-de-Dunare-la-tava4-960x600_c.jpg

Scrumbie de Dunare la tava


Pentru ca ma bucur de privilegiul de a locui pe malul Bratului Borcea, am aproape intotdeauna scrumbie in casa, proaspata sau congelata si cum in familia mea sunt destui iubitori de peste, se gateste scrumbie periodic. Cel mai des se face la gratar si saramura, apoi la cuptor, afumata si marinata. Are carnea foarte grasa, dar un gust fin, deosebit si bogat. Daca nu va sperie faptul ca are multe oase, sigur veti aprecia acest preparat minunat!

Ingrediente: (pentru 5 persoane)
5 scrumbii
1 lamaie mare
2 cepe medii
½ lingurita piper mozaic
3 linguri ulei de masline
3 linguri sos de soia
sare roz dupa plac
½ lingurita de salvie uscata
½ lingurita pudra din foi de dafin
1 lingurita pudra de usturoi (sau 5 catei de usturoi pisati)
½ lingurita lamaita
½ lingurita amestec pentru peste (fenicul, marar, chimen, patrunjel, ceapa, piper, coaja de lamaie)

Mod de preparare:
1. Pestele se curata de solzi si de intestine (icrele sau laptii se pastreaza la interior) , se spala si se scurge bine.

scrumbie de Dunare la tava1
2. Ceapa curatata si spalata se taie julienne, la fel si lamaia spalata, se taie in jumatate apoi felii subtiri.
3. Condimentele uscate se amesteca intr-un bol, usturoiul se piseaza (daca folositi proaspat), iar uleiul de masline se amesteca cu sosul de soia.
4. Pestii se ung bine cu sosul si se presara peste tot cu condimente, inclusiv la interior.
5. Se umplu apoi cu fasiute de ceapa si de lamaie, iar ceea ce ramane se presara deasupra.

scrumbie de Dunare la tava2
6. Se aseaza pestii frumos intr-o tava tapetata cu hartie de copt, sau doar unsa cu ulei de masline si se da tava la cuptorul preincalzit, cam 25 de minute la 200 de grade. Daca nu s-au rumenit, sau din contra, se rumenesc mai rapid, inseamna ca setarile cuptoarelor voastre nu se potrivesc cu al meu. In acest caz incercam sa reducem temperatura la 180 de grade si lasam pana se rumeneste pestele frumos…sau lasam ceva mai putin timp la 200 de grade.

scrumbie de Dunare la tava3
7. Pofta mare sa aveti! Nu uitati de vinul alb alaturi si o salata cu ceapa si otet sau lamaie…mmm!

scrumbie de Dunare la tava5

Eliana Rotaru

Eliana Rotaru

Buna, Ma numesc Eliana Maria Cristina Rotaru si sunt nascuta in Ploiesti, de patru ani m-am casatorit si locuiesc in Fetesti. Am 38 de ani si sunt mamica unei fetite de nici 4 ani, bucuria vietii mele ☺. Sunt invatatoare ca formare, am fost educatoare, dar momentan ma ocup de casa, familie si gospodarie, pentru ca anul acesta am decis sa fac o mica pauza. Deschid aceasta pagina virtuala incercand sa va descriu pas cu pas retete vechi, adunate de la mami a mea sau de la soacra mea, retete noi, inventate de mine sau inspirate din lumea culinara de pretutindeni. Veti gasi in paginile scrise de mine, ceea ce ma pasioneaza: sa gatesc, sa mananc bine, sa ma bucur de gusturi si arome, sa impartasesc celor dragi bucuria mea. Am sa incerc sa va fac pe toti sa vedeti prin ochii mei povesti frumoase si sa traiti impreuna cu mine amintiri si senzatii, sa simtiti parfumuri vechi si noi, sa zambiti pe cat de mult puteti ☺. Sunt eu, Eliana, pur si simplu: un om vesel, dar critic, vesnic indragostita de frumos, cad mereu si ma ridic, sperand la nesfarsit ca binele va triumfa in viata, ca in toate povestile frumoase. ☺ Sper ca veti vizita cu placere casuta mea virtuala si am sa va rog sa folositi o atitudine civilizata si pacifista in comentariile lasate. Va multumesc de pe acum pentru criticile constructive si va cer scuze pentru eventualele greseli facute pe parcurs. Cu drag va poftesc la mine, la Eliana!

Other posts by

You must be logged in to post a comment.

Menu