Zacusca de vinete
Reteta acesta este a soacrei mele, o face de o viata asa cum a invatat si ea la randul ei de la mama sa. Eu sunt in general fan zacusca si mananc peste tot pe unde am ocazia…va spun cu mana pe inima ca a soacrei este cea mai buna pe care am mancat-o vreodata! Facea si mami a mea, dar…fara suparare, a socrellei e cea mai buna! Cremoasa, gustoasa…fara ulei in exces, deosebita!
La noi se face in cantitati absolut industriale pentru ca tine foarte bine la beci chiar si trei ani, iar noi facem o data si avem timp de doi ani. Acum doi ani am facut 65 de borcane! Avantajul este ca locuim la curte si aici totul se poate realiza in cantitati mari, la ceaun cu foc de lemne sau pe arzator special, avand spatiu suficient. Noi facem toata treaba asta impreuna, pe principiul „unde-s multi, puterea creste!”. Nu e treaba atat de anevoioasa, dar cand faci pentru multe guri, o mana de ajutor e binevenita. Nu va imaginati ca o mancam noi pe toata…ar fi ceva exagerat! Mare parte din ea o daruim familiei si prietenilor dragi.
Va scriu ingredientele asa cum mi le-a spus mama soacra, urmand ca voi sa adaptati la cantitatea dorita.
Ingrediente:
6 kg vinete
6 kg ardei capia rosu
6 kg gogosar rosu
2 kg ceapa
2 l ulei (2,5l)
2 l suc de rosii bine scazut (noi folosim facut in casa, eventual cu o zi inainte)
sare pt muraturi (cel putin doua linguri, dar se gusta si de data asta, chiar se pune dupa gust!)
piper mozaic sau negru macinat (doua linguri)
6 foi de dafin
Mod de preparare:
1. Deci…la cantitatea de vinete aleasa, punem aceeasi cantitate de ardei capia si tot aceeasi cantitate de gogosar, asta ca si regula generala. Legumele se cantaresc cand sunt crude, necuratate.
2. Mai intai coacem si curatam, apoi scurgem bine, vinetele, ardeii si gogosarii. Noi coacem toate legumele afara, in curte, pe gratarul cu foc de lemne. Vinetele coapte bine, le punem pe tavile aragazului, usor inclinate, pe o masa afara, la racorit. Apoi coacem ardeii capia si gogosarii si pe masura ce se coc, ii asezam intr-o oala mare, presarand sare de muraturi peste fiecare strat. Punem capac peste oala si ardeii vor sta sa se abureasca bine inauntru, apoi se vor curata foarte usor de coaja. Lasam si oala plina cu ardei si gogosari sa se racoreasca.
3. Cand ne apucam de curatat vinetele, e bine sa avem o lingura de inox sau chiar un cutit langa noi, un lighenus cu apa si un tocator de lemn pe care vom aseza vinetele coapte la scurs (sau o strecuratoare mare de plastic). Despicam vanata, decupam cotorul si-l dam deoparte, apoi cu grija curatam coaja arsa. Ne folosim de apa din lighenus pentru a ne spala de arsura degetele si astfel vom curata vinetele perfect (daca e nevoie o mai schimbam din cand in cand). Asezam vinetele frumos pe tocator si-l punem afara pe masa, sau langa chiuveta, inclinat, sa se scurga. Putem pune de asemeni intr-o strecuratoare de plastic, cu un vas dedesubt in care sa se colecteze sucul scurs. Lasam deoparte si ne apucam de ardei si gogosari. Acestia s-au racorit intre timp si aburindu-se bine in oala cu capac, se vor curata foarte usor. Folosim si acum un lighenus cu apa pentru spalat degetele, un cutitas si un tocator. Tinand de cotor ardeii, curatam bine coaja subtire si o aruncam, apoi scoatem cotorul si semintele (daca e nevoie ne ajutam de cutitas si tocator), ne mai spalam degetele din cand in cand ca sa ne asiguram ca nu mai sunt seminte ramase pe pulpa de ardei si punem toti ardeii si gogosarii curatati bine, intr-un vas incapator. Aici ei isi vor lasa sucul acela minunat de delicios, pe care-l vom folosi la zacusca!
4. Curatam si spalam ceapa si o lasam intr-un lighenus cu apa.
5. Vinetele coapte si scurse, ardeii capia si gogosarii, apoi ceapa, se toaca toate la masina de tocat, sau cel mai usor cu ajutorul robotului de bucatarie, care marunteste totul in cateva secunde (nu ma refer la blender, sa nu iasa pasta!).
6. Intr-un ceaun (sau cratita suficient de inalta si incapatoare) punem 1,5 l ulei sa se infierbante si adaugam ceapa tocata. Se pune la foc potrivit si se amesteca usurel cu o lingura de lemn pana se inmoaie ceapa.
7. Se adauga vinetele si ardeii, foile de dafin si piperul si se fierbe la foc mic, amestecand mereu, pana se ridica uleiul printre legume. Daca e nevoie mai adaugam si restul de ulei…mama soacra zice mereu ca se simte la mana cand amesteci si ca se vede cand clocoteste, in bulbucii care se formeaza se vede uleiul…dar daca e fada se adauga restul de ulei. La cantitatea data de legume, cu siguranta veti adauga cel putin inca jumatate de litru de ulei.
8. Sarea se adauga neaparat la final si se gusta, altfel nu va pot preciza cu siguranta cata sare sa puneti.
9. Pregatiti borcanele, din cele care au capac cu filet, spalandu-le bine si uscandu-le pentru doua minute in cuptorul cu microunde sau in cuptorul normal, incins la 200 grade, scurse si asezate pe tava cu gura in sus. Se vor si steriliza astfel, iar capacele spalate si ele bine si scurse, se sterg cu servetele de hartie.
10. Zacusca se pune fierbinte inca in borcane, apoi se inchid bine cu capacele. Foile de dafin se scot cand se pune zacusca la borcane.
11. Apoi asezam toate borcanele intr-o cratita suficient de inalta incat sa le putem fierbe acoperindu-le cu apa, iar pe fundul cratitei asezam o carpa de bucatarie sau, daca nu aveti ceva special sau nu va indurati de nici un prosopel mai uzat, puteti pune cateva foi de ziar. Mama soacra le sterilizeaza prin fierbere intotdeauna, astfel suntem siguri ca vor tine chiar si pentru trei ani pe raft in beci. Se pun deci in oala borcanele, se acopera cu apa si se dau la fiert la foc potrivit, pentru o ora din momentul in care incepe sa fiarba apa. Cand sterilizam borcane prin fierbere la aragaz, noi asezam intotdeauna un disc gros de metal sub oala, pe care-l folosim si cand gatim si exista riscul ca mancarea sa se lipeasca. Se lasa sa se racoreasca in apa in care au fiert, apoi se scot, se sterg si sunt gata de dus la beci sau camara!