//
 
https://laeliana.ro/wp-content/uploads/2016/02/varza-acra-cu-carnat-afumat8-960x600_c.jpg

Varza acra cu carnat afumat


Astazi am ales sa gatesc o reteta romaneasca, deosebit de savuroasa, pentru a veni in intampinare provocarii lansate de Gina Bradea https://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/, de a pastra si relansa bucataria traditionala romaneasca si a Simonei Callas https://simonacallas.com/ro/2016/02/traditie-si-gastronomie-romaneasca-februarie-o-luna-misterioasa/#comment-3816 de a gati in luna februarie preparate romanesti ce ilustreaza iubirea, prin modul de prezentare si ingredientele folosite.
Probabil veti rade vazand preparatul meu de astazi…dar…stati putin, nu va pripiti!! Am sa va contrazic usurel, cu argumente forte! In primul rand, am ales sa gatesc ceva dupa care noi ne dam in vant, eu si familia mea. M-am gandit ce i-as putea pregati cu drag sotului meu, pentru o masa impreuna…ceva ce i-ar face papilele gustative sa tremure de placere si…sa mai ceara! Va spun clar ca nu l-as impresiona facand jeleuri in forma de inimioara sau stiu eu ce minunatii delicate si pretentioase…dar cu varza acra si carnat afumat, cu mamaliga fierbinte (fie ea si sub forma de trandafiras) si nu mai vorbim de vinul rosu parfumat facut de el…apai ii merg drept la inima!!
Nu va mai tin in suspans, va arat imediat cum am pregatit bunatatea de azi si va las sa salivati in liniste!

Ingrediente: (pentru 4-6 portii)
1 capatana de varza murata mare (sau doua mai mici, cat doua mingi de handbal)
3-4 linguri grasime de porc sau de pasare (eu am mereu la borcan, la frigider, topita acasa)
700g carnat de casa, afumat (de vreun metru juma’)
1 lingurita piper negru rasnit
2 lingurite cimbru uscat
1 foaie de dafin
½ lingurita ardei iute rosu uscat, tocat
1 cana suc de rosii (eu am de casa)
1 lingura bulion gros de ardei capia (tot de casa)
2-3 cani de apa

Mod de preparare:
1. Mai intai si mai intai scoatem varza de la butoi si o punem sa se scurga de zeama (pe care o bem cu placere!) si daca vi se pare prea sarata, o lasam putin intr-un lighenus cu apa, vreo jumatate de ora, sa se desareze.

2. Taiem carnatul in bucati maricele, cam cat degetul mare si le aruncam intr-un ceaunel sau cratita veche, groasa si grea, folosita cu precadere la mancaruri scazute la cuptor.Va spun sincer ca eu nu pot face varza in cratita noua subtire, de inox, sau cu strat de ceramica…nu-mi iese gustul ala autentic ca la mama acasa…zau!

varza acra cu carnat afumat2
3. Punem si grasimea in cratita si rumenim frumos carnatul la foc vioi, apoi il scoatem si-l lasam nitelus sa stea pe o farfurie.

4. Tocam varza fideluta, avand grija sa indepartam nervurile groase de la frunzele mari, care fierb putin mai greu…dar pe care le putem rontai in voie, asa negatite, ca-s un deliciu!

varza acra cu carnat afumat1
5. Punem varza in cratita cu grasime, presaram piperul si cimbrul, punem si foaia de dafin si tragem cratita pe foc, acoperita, sa scada zeama lasata. Din cand in cand invartim bine in varza cu o lingura de lemn…asta pana scade zeama si varza incepe a se prinde de fundul cratitei. Continuam a invarti la varza, pana devine nitelus sticloasa si sigur s-a evaporat zeama.

varza acra cu carnat afumat3
6. Punem acum bulionul de ardei desfacut bine in sucul de rosii si amestecam din nou cu lingura de lemn pana prinde toata varza culoare.

varza acra cu carnat afumat4
7. Adaugam si ardeiul iute uscat, carnatul afumat si rumenit, vreo doua cani de apa…si lasam sa fiarba molcom, acoperit, vreo juma’ de ora.

varza acra cu carnat afumat5
8. Intre timp, aprindem focul la cuptor, il incingem bine…si dupa ce a fiert nitel varza pe ochiul aragazului, bagam cratita la cuptor, sa fiarba si acolo.

9. Lasam sa scada usurel si sa prinda crusta rumena deasupra…dar nu mai amestecam cu lingura, ci scuturam cratita stanga-dreapta…o rotim mai degraba…sa ne asiguram ca nu se lipeste varza. Mai gustam intre timp…sa vedem daca a fiert…apoi stingem cuptorul si lasam sa se odihneasca (mai bine scoatem cratita si o acoperim, sa nu se usuce prea tare varza).

varza acra cu carnat afumat6
10. Cand e aproape gata, ne apucam de mamaliguta…ca nu se poate fara! Eu am facut-o pripita, nitelus moale, ca s-o pot amesteca cu putin bulion de ardei, sa-i dau culoare „in obraji” ca era tare palida! Am zis sa arate mai de sarbatoare si-am turnat mamaliga colorata in forme de trandafirasi…ca inimioare nu mi se potriveau deloc!

11. Apoi am scos ardeiul iute murat de la borcan, am adus vinul rosu…si poftiti la masa, ca-i fierbinte si tare-i buna cand vii de-afara de la munca cu mainile inghetate!

varza acra cu carnat afumat7
12. Ei, ziceti voi acum…asta nu-i masa s-o aprecieze barbatelul meu cu drag?

Eliana Rotaru

Eliana Rotaru

Buna, Ma numesc Eliana Maria Cristina Rotaru si sunt nascuta in Ploiesti, de patru ani m-am casatorit si locuiesc in Fetesti. Am 38 de ani si sunt mamica unei fetite de nici 4 ani, bucuria vietii mele ☺. Sunt invatatoare ca formare, am fost educatoare, dar momentan ma ocup de casa, familie si gospodarie, pentru ca anul acesta am decis sa fac o mica pauza. Deschid aceasta pagina virtuala incercand sa va descriu pas cu pas retete vechi, adunate de la mami a mea sau de la soacra mea, retete noi, inventate de mine sau inspirate din lumea culinara de pretutindeni. Veti gasi in paginile scrise de mine, ceea ce ma pasioneaza: sa gatesc, sa mananc bine, sa ma bucur de gusturi si arome, sa impartasesc celor dragi bucuria mea. Am sa incerc sa va fac pe toti sa vedeti prin ochii mei povesti frumoase si sa traiti impreuna cu mine amintiri si senzatii, sa simtiti parfumuri vechi si noi, sa zambiti pe cat de mult puteti ☺. Sunt eu, Eliana, pur si simplu: un om vesel, dar critic, vesnic indragostita de frumos, cad mereu si ma ridic, sperand la nesfarsit ca binele va triumfa in viata, ca in toate povestile frumoase. ☺ Sper ca veti vizita cu placere casuta mea virtuala si am sa va rog sa folositi o atitudine civilizata si pacifista in comentariile lasate. Va multumesc de pe acum pentru criticile constructive si va cer scuze pentru eventualele greseli facute pe parcurs. Cu drag va poftesc la mine, la Eliana!

Other posts by

You must be logged in to post a comment.

Menu