Salata de spanac
Intotdeauna mi-a placut spanacul, de copil chiar, desi multi nu se pot lauda cu asta. Noua ne facea mami mereu mancare de spanac si mancam cu ou ochi moale deasupra…mmm…ce amintire placuta! Tot mami ne facea si salata din laptuca (salata verde) amestecata cu frunze de spanac, asa ca am mancat frunzele acestea de un verde intunecat minunat si gatite, dar si crude. Nu m-a deranjat gustul lor usor astringent, asa ca am ramas o mare amatoare de salate cu verde crud, fie el de la rucola, untisor sau papadie.
Ma bucur cand gasesc la piata spanac, mai ales cand se intampla asa ceva intr-o zi rece de noiembrie, cum a fost astazi. Am gasit patru legaturele micute pe taraba unei „tantici” zgribulite si n-am ezitat sa le iau! Abia ce-am ajuns acasa si mi-am facut rapid o salata delicioasa:
Ingrediente:
4 legaturi de spanac crud (aprox. 250g)
½ legatura marar verde
4 linguri otet balsamic
2 linguri ulei de masline
sare roz de Himalaya
2 linguri parmezan ras
Mod de preparare:
1. Spanacul se curata de codite si de frunzele ofilite si se scufunda intr-un vas cu apa rece pentru 10 minute. Se scoate apoi, se varsa apa din vas si spalam atent sub jet de apa fiecare frunza, pentru a indeparta toate firele de pamant (nu este deloc placut sa ne trezim ca ne trosneste in dinti vreo frunzulita murdara).
2. Scurgem frunzele de spanac pe prosoape de hartie si apoi le rupem cu mana in vasul de salata.
3. Adaugam mararul tocat sau rupt fin cu mana.
4. Stropim cu uleiul de masline, turnam otetul balsamic si potrivim de sare dupa gust. Puteti prepara dressing-ul separat, amestecand bine intr-un bol mic, cu furculita sau cu un tel micut, uleiul, otetul si sarea, iar daca vi se par nepotrivite cantitatile folosite de mine, le puteti modifica dupa gust.
5. Amestecam usor salata noastra, apoi servim presarata cu parmezanul ras. Un deliciu, va asigur!