Pulpa de berbecut la tava
Zilele acestea am avut ocazia sa merg la Constanta si ca de obicei, dupa ce-am terminat treburile, am mers tinta la unul din multele magazine turcesti pe care il vizitez cu mare placere. Este un magazin in care toate produsele sunt aduse din Turcia, asa ca gasesc aici fel de fel de minuni pe care altadata le primeam cu bucurie de la cei care vizitau aceasta tara in concedii.
De asta data am cumparat si din partea de carmangerie a magazinului o bucata frumoasa de pulpa dezosata de berbecut, fara sa ma gandesc prea mult cum o voi prepara…aveam sa fac asta mai tarziu acasa. Mi-era pofta de ceva friptura la cuptor si stiam ca-mi va veni o idee pe masura poftei! Iata ce am preparat:
Ingrediente: (pentru 4 portii)
1.500g pulpa de berbecut (sau oaie)
8 linguri mustar negru de casa (preparat de mine dupa reteta Dianei, sau un mustar Dijon)
3 lingurite cimbru uscat
½ capatana usturoi
1 lingurita usturoi pudra
1 lingurita rasa amestec de ierburi uscate (rozmarin, maghiran, oregano, cimbrisor)
½ lingurita rasa amestec Tajine (paprika, coriandru, chilli, scortisoara, ienibahar, cuisoare, cardamom)
½ lingurita rasa Garam Masala (piper negru, usturoi, chimen, coriandru, scortisoara, ghimbir, cuisoare, chilli, ienibahar, frunze dafin)
1 lingurita sare roz de Himalaya
½ lingurita piper mozaic rasnit
3 pahare vin alb demisec
6 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
1. Am spalat mai intai carnea si am curatat-o de pielite si firisoare ratacite, apoi am sters-o cu hartie de bucatarie.
2. Am curatat, spalat si pisat bine usturoiul.
3. Am asezat pulpa intr-un lighean de bucatarie si am uns-o bine peste tot cu mustarul, apoi cu pasta de usturoi.
4. Am presarat sarea si toate celelalte condimente, intorcand carnea pe toate partile.
5. Am mutat carnea intr-un vas dotat cu capac, am turnat vinul deasupra si am intors-o putintel sa intre bine vinul peste tot, apoi am presat-o in vin si am pus capacul. Am dat vasul la frigider pana a doua zi (sunt suficiente cateva ore, dar eu am lasat-o peste noapte).
6. A doua zi am uns o tava de friptura cu uleiul de masline si am pus pulpa intreaga in ea, turnand si zeama cu vin si condimente alaturi. Am adaugat un pahar cu apa, am acoperit tava cu folie de aluminiu (puteti folosi o cratita de friptura cu capac, daca nu folositi folie de aluminiu) si am bagat-o in cuptorul deja incins la 200 de grade.
7. Dupa o ora am scos tava din cuptor si am taiat carnita bucati pe care le-am asezat frumos in sos, am acoperit tava la loc si la cuptor din nou!
8. Din ora in ora, timp de vreo inca 2 ore si jumatate, chiar 3 (cred ca berbecutul meu era berbec! ), am scos tava din cuptor, am dat folia la o parte si am intors carnita. Dupa aceste 4 ore in total, zeama din tava s-a transformat intr-un sos cu grasime care sfaraia minunat, iar carnita s-a patruns atat de bine incat se taia cu furculita! A prins o culoare rumena deosebita, iar bucataria mea a fost invaluita in arome de sarbatoare! Nu m-am abtinut si am furat direct din tava o bucatica sa gust…mmm, se topea in gura!
9. Am rezistat eroic si am servit-o frumos la masa, unsa cu un minunat sos de piper verde (v.reteta) si salata de gogosari cu mustar (am sa va scriu si reteta asta altadata).