//
 
https://laeliana.ro/wp-content/uploads/2016/01/IMG_4939-960x600_c.jpg

Mancare de gutui


Toamna de toamna ne bucuram papilele gustative cu felurite retete ce au ca baza minunatele gutui. Cea mai de pret la noi in familie este o reteta pe care o pregateste soacra mea intotdeauna, o reteta foarte veche, mostenita de dansa de la bunica si strabunica. Este una dintre cele mai iubite mancaruri de toamna la noi, asa ca o pregateste in cantitati impresionante si o repeta pe parcursul iernii, folosind gutuile pastrate frumos in camara in cosuri de nuiele.
Anul acesta am asistat-o foarte atenta la toate detaliile, asa ca va impartasesc cu drag secretele sale.

Ingrediente: (pentru o cratita mare cu diam.30cm si h. 20cm)
3 kg gutui (cantarite dupa curatare)
1kg zahar
4 linguri faina
125 ml ulei de floarea soarelui
1.200 ml apa

Mod de preparare:
1. Gutuile se spala bine sub jet de apa, indepartand puful cu o periuta sau un tifon curat, apoi se toaca cubulete.

IMG_4799
2. Punem 300g din cantitate de zahar intr-o cratita la foc mediu si il caramelizam.

IMG_4793IMG_4794IMG_4796

Atentie, nu-l ardeti, poate deveni extrem de amar! Urmarim cu grija cum isi schimba culoarea si se topeste, apoi adaugam 600ml apa, din nou cu mare grija, pentru ca va puteti frige cu aburul degajat.
3. Lasam la fiert la foc mediu pana se topeste zaharul si obtinem un sirop de caramel.

IMG_4797

IMG_4798
4. In cratita mare in care vom pregati mancarea punem uleiul si adaugam cubuletele de gutui. Punem la foc si calim doua minute fructele, amestecand bine sa prinda gust toate cubuletele.

IMG_4801IMG_4802
5. Adaugam faina in ploaie si amestecam bine, sa se lipeasca uniform de fructe.

IMG_4806
6. Incorporam restul de zahar (700g) si turnam 600ml apa, apoi siropul caramel, asigurandu-ne ca fructele stau bine acoperite de lichid.

IMG_4807IMG_4809
7. Punem la fiert mai intai la foc puternic pana incepe sa clocoteasca, apoi tragem cratita pe un ochi mediu al aragazului si lasam la foc potrivit. Ar fi bine daca ati folosi o cratita cu fundul dublu, sau daca ati avea un disc de metal dintr-acela folosit pt a distribui uniform caldura…apoi aveti grija totusi sa amestecati usurel din cand in cand, pana la fundul vasului, sa nu se lipeasca sosul format.

IMG_4838
8. Dupa aprox. 1 ora fructele se inmoaie perfect, sosul se leaga si puteti servi cu cea mai mare placere! Sigur veti avea pofta, dar va doresc si eu!

IMG_4940

Eliana Rotaru

Eliana Rotaru

Buna, Ma numesc Eliana Maria Cristina Rotaru si sunt nascuta in Ploiesti, de patru ani m-am casatorit si locuiesc in Fetesti. Am 38 de ani si sunt mamica unei fetite de nici 4 ani, bucuria vietii mele ☺. Sunt invatatoare ca formare, am fost educatoare, dar momentan ma ocup de casa, familie si gospodarie, pentru ca anul acesta am decis sa fac o mica pauza. Deschid aceasta pagina virtuala incercand sa va descriu pas cu pas retete vechi, adunate de la mami a mea sau de la soacra mea, retete noi, inventate de mine sau inspirate din lumea culinara de pretutindeni. Veti gasi in paginile scrise de mine, ceea ce ma pasioneaza: sa gatesc, sa mananc bine, sa ma bucur de gusturi si arome, sa impartasesc celor dragi bucuria mea. Am sa incerc sa va fac pe toti sa vedeti prin ochii mei povesti frumoase si sa traiti impreuna cu mine amintiri si senzatii, sa simtiti parfumuri vechi si noi, sa zambiti pe cat de mult puteti ☺. Sunt eu, Eliana, pur si simplu: un om vesel, dar critic, vesnic indragostita de frumos, cad mereu si ma ridic, sperand la nesfarsit ca binele va triumfa in viata, ca in toate povestile frumoase. ☺ Sper ca veti vizita cu placere casuta mea virtuala si am sa va rog sa folositi o atitudine civilizata si pacifista in comentariile lasate. Va multumesc de pe acum pentru criticile constructive si va cer scuze pentru eventualele greseli facute pe parcurs. Cu drag va poftesc la mine, la Eliana!

Other posts by

You must be logged in to post a comment.

Menu