Mancare de gutui
Toamna de toamna ne bucuram papilele gustative cu felurite retete ce au ca baza minunatele gutui. Cea mai de pret la noi in familie este o reteta pe care o pregateste soacra mea intotdeauna, o reteta foarte veche, mostenita de dansa de la bunica si strabunica. Este una dintre cele mai iubite mancaruri de toamna la noi, asa ca o pregateste in cantitati impresionante si o repeta pe parcursul iernii, folosind gutuile pastrate frumos in camara in cosuri de nuiele.
Anul acesta am asistat-o foarte atenta la toate detaliile, asa ca va impartasesc cu drag secretele sale.
Ingrediente: (pentru o cratita mare cu diam.30cm si h. 20cm)
3 kg gutui (cantarite dupa curatare)
1kg zahar
4 linguri faina
125 ml ulei de floarea soarelui
1.200 ml apa
Mod de preparare:
1. Gutuile se spala bine sub jet de apa, indepartand puful cu o periuta sau un tifon curat, apoi se toaca cubulete.
2. Punem 300g din cantitate de zahar intr-o cratita la foc mediu si il caramelizam.
Atentie, nu-l ardeti, poate deveni extrem de amar! Urmarim cu grija cum isi schimba culoarea si se topeste, apoi adaugam 600ml apa, din nou cu mare grija, pentru ca va puteti frige cu aburul degajat.
3. Lasam la fiert la foc mediu pana se topeste zaharul si obtinem un sirop de caramel.
4. In cratita mare in care vom pregati mancarea punem uleiul si adaugam cubuletele de gutui. Punem la foc si calim doua minute fructele, amestecand bine sa prinda gust toate cubuletele.
5. Adaugam faina in ploaie si amestecam bine, sa se lipeasca uniform de fructe.
6. Incorporam restul de zahar (700g) si turnam 600ml apa, apoi siropul caramel, asigurandu-ne ca fructele stau bine acoperite de lichid.
7. Punem la fiert mai intai la foc puternic pana incepe sa clocoteasca, apoi tragem cratita pe un ochi mediu al aragazului si lasam la foc potrivit. Ar fi bine daca ati folosi o cratita cu fundul dublu, sau daca ati avea un disc de metal dintr-acela folosit pt a distribui uniform caldura…apoi aveti grija totusi sa amestecati usurel din cand in cand, pana la fundul vasului, sa nu se lipeasca sosul format.
8. Dupa aprox. 1 ora fructele se inmoaie perfect, sosul se leaga si puteti servi cu cea mai mare placere! Sigur veti avea pofta, dar va doresc si eu!