Gem de ardei iute
Toata vara si toamna am vazut cum nenumarate gospodine au facut reteta aceasta, sau mai bine zis dulceata de ardei iute. Eu nu mananc iute in general, una pentru ca nu prea am voie, alta pentru ca nu am fost obisnuita cu mancaruri foarte picante. Bineinteles ca am admirat curajul celor care au facut si au si consumat asa ceva, spunandu-mi de fiecare data ca, din pacate, eu nu voi face niciodata asemenea reteta. Fiind insa iremediabil indragostita de condimente, detin evident si tot felul de chestii iuti in colectia mea…si am inceput sa le cam folosesc in ceea ce gatesc si…chiar imi plac! Asa se face ca tocmai la sfarsit de toamna, dupa ce am facut cam tot ce se putea pune la conservat si dupa ce s-a cam golit si piata de legume…m-am trezit si eu sa fac gem de ardei iute. Asta dupa ce am vazut intr-o emisiune pe Tvr1 cum pregatea Mircea Dinescu pastrama de oaie si ungea carnea cu gem de ardei iute! Am murit de pofta, clar! Dimineata dupa ce am dus fetita la gradi, am fost direct in piata la tarabe, cautand disperata ramasite de ardei iuti…am gasit din fericire intr-un singur loc, iar doamna care vindea a fost amabila si m-a lasat sa-i aleg numai pe cei rosii…fix 1 kg, zici ca ma asteptau pe mine! Am purces la citit retete, am citit pe a Ginei Bradea si pe cea de pe blogul lui Adi Hadean si m-am decis sa o fac pe placul meu. A fost cea mai inspirata decizie pe care am putut s-o iau, cand am facut acest gem minunat! Nu va pot descrie in cuvinte cat este de bun, de fin, de aromat…o combinatie uluitoare intre dulce si picant! L-as manca cu orice! Cu branza, friptura, mezeluri, paine, chipsuri, legume crude…pus in mancarurile gatite si amestecat in pastele de legume, chiar si pe crutoanele de paine pentru supele creme…absolut adorabil!
Ingrediente: (pt 6 borcanele mici de 200ml)
1 kg de ardei iuti rosii
6 buc. gogosar rosu
1 kg zahar
300ml otet (Regal)
Mod de preparare:
1. Mai intai am avut grija sa nu mai fac aceeasi greseala ca in trecut si mi-am pus doua perechi de manusi chirurgicale (da, una peste alta!), pentru ca prima data cand am lucrat cu ardei iute, m-am ars la propriu!! Nu am folosit manusi, in consecinta aveam niste usturimi de imi venea sa plang…nu mi-a trecut decat dupa ce m-am dat cu spray-ul pentru rani si arsuri Oximed (oricine trebuie sa aiba asa ceva in casa!).
2. M-am apucat sa spal ardeii si gogosarii bine, apoi i-am curatat de cotor, seminte si nervuri, cu ajutorul unui cutitas special pentru legume si fructe.
3. Am pasat la blender ardeii si gogosarii impreuna.
4. Am pus pasta obtinuta, impreuna cu zaharul si otetul, intr-o cratita larga si mai joasa, numai buna pentru dulceturi.
5. Am pus cratita la foc potrivit, cu un disc gros de metal dedesubt (sa fiu sigura ca nu se lipeste).
6. Am lasat sa fiarba pana a scazut (avand grija sa mai amestec din cand in cand) si s-a legat perfect gemul, s-a schimbat la culoare devenind un rosu mult mai inchis. Se observa ca este legat si gelifiat cand se ia cu lingurita si pare foarte lipicios.
7. Intre timp am spalat borcanele si capacele lor, am uscat borcanele doua minute in cuptorul cu microunde, iar capacele le-am sters bine cu servetele de hartie.
8. Am pus gemul fierbinte in borcanele curate, am lasat sa se racoreasca,
apoi am inchis bine capacele si am dus la beci…super simplu, nu?!