//
 
https://laeliana.ro/wp-content/uploads/2015/12/IMG_4596-960x600_c.jpg

Ciuperci brune la tigaie


Cand eram copil mergeam cu ai mei toamna si primavara in lungi plimbari la padure, in cautarea comorilor ascunse sub covorul de frunze uscate. Ai mei devenisera deja cunoscatori a mai multor soiuri de ciuperci si eram incantata sa descopar felurite retete folosite de mami pentru a le prepara. Mai tin minte cu drag cateva soiuri pe care le preferam, dar nu le-am mai vazut de multi ani, desi am mai fost din cand in cand la padure. Cel mai mult mi-a placut Macrolepiota procera, un tip de ciuperci inalte cu palarii superbe, care semanau cu niste umbrelute cand se deschideau. Din piciorul ciupercii ne facea mami sticks-uri condimentate si crocante, iar palariile le umplea cu branza si le facea la cuptor…mmmm…ce seri minunate erau cand gaseam asa ceva la padure! Sper ca voi mai avea ocazia sa mananc soiul acesta de ciuperci, am vazut ca prin Ardeal se mai gasesc.
Pana una alta, eu ma bucur cand gasesc la piata sau la supermarket orice fel de ciuperca proaspata, pentru ca imi plac foarte mult. Asa se face ca de data aceasta am cumparat champignon brune, doua caserole si le-am impartit in doua preparate simple de tot. Am ales sa fac ciuperci trase la tigaie cu usturoi si palariile mai mari sa le coc cu unt la cuptor (v.reteta Ciuperci cu unt la cuptor).
Ingrediente: (pentru 2 portii)
½ kg ciuperci champignon brune
4 linguri ulei de masline
1 lingurita zeama de lamaie
6 catei de usturoi
sare
piper mozaic rasnit
Mod de preparare:

  • 1. Ciupercile se spala sub jet de apa rece, ajutandu-ne de o periuta curata daca este nevoie, eventual se separa palariile de picioruse. Din capatul taiat al piciorusului taiem o feliuta subtire si aruncam, sa fim siguri ca separam de partea cu impuritati.
  • 2. Feliem fin ciupercile si piciorusele lor si le stropim cu zeama de lamaie.
  • 3. Turnam uleiul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam ciupercile, apoi dam la foc potrivit, acoperite cu capac. IMG_4590
  • 4. Lasam sa se inabuse si sa se inmoaie bine, presaram apoi sare si piper dupa gust.
  • 5. Spre finalul gatirii, cand a scazut zeama lasata de ciuperci, adaugam usturoiul pisat si amestecam bine. Lasam pe foc pana incep sa se rumeneasca frumos ciupercile si amestecam sa nu se lipeasca. Gata de papat!
  • 6. Eu am servit cu mamaliguta, marar verde tocat si crema de otet balsamic.

IMG_4596

Eliana Rotaru

Eliana Rotaru

Buna, Ma numesc Eliana Maria Cristina Rotaru si sunt nascuta in Ploiesti, de patru ani m-am casatorit si locuiesc in Fetesti. Am 38 de ani si sunt mamica unei fetite de nici 4 ani, bucuria vietii mele ☺. Sunt invatatoare ca formare, am fost educatoare, dar momentan ma ocup de casa, familie si gospodarie, pentru ca anul acesta am decis sa fac o mica pauza. Deschid aceasta pagina virtuala incercand sa va descriu pas cu pas retete vechi, adunate de la mami a mea sau de la soacra mea, retete noi, inventate de mine sau inspirate din lumea culinara de pretutindeni. Veti gasi in paginile scrise de mine, ceea ce ma pasioneaza: sa gatesc, sa mananc bine, sa ma bucur de gusturi si arome, sa impartasesc celor dragi bucuria mea. Am sa incerc sa va fac pe toti sa vedeti prin ochii mei povesti frumoase si sa traiti impreuna cu mine amintiri si senzatii, sa simtiti parfumuri vechi si noi, sa zambiti pe cat de mult puteti ☺. Sunt eu, Eliana, pur si simplu: un om vesel, dar critic, vesnic indragostita de frumos, cad mereu si ma ridic, sperand la nesfarsit ca binele va triumfa in viata, ca in toate povestile frumoase. ☺ Sper ca veti vizita cu placere casuta mea virtuala si am sa va rog sa folositi o atitudine civilizata si pacifista in comentariile lasate. Va multumesc de pe acum pentru criticile constructive si va cer scuze pentru eventualele greseli facute pe parcurs. Cu drag va poftesc la mine, la Eliana!

Other posts by

You must be logged in to post a comment.

Menu