Briose cu dovleac
Pentru ca am primit cadou niste dovleci minunati, dar care sunt prea mari pentru a-i folosi la un singur preparat, mi-am spus ca ar fi cazul sa fac si ceva dulce pentru ai mei. Asa se face ca mi-am amintit de dragul meu Jamie Oliver, care adora sa pregateasca dovleacul in fel si chip toamna de toamna. Am scos de la naftalina o reteta de briose de-a lui, copiata de mine in timpul uneia dintre emisiunile lui minunate…si surpriza…scrisesem absolut incompleta reteta! Ce-i drept scriam retetele la viteza, numai de dragul lui si cum au trecut ceva cam multi ani de-atunci fara sa mai caut aceasta reteta…am ramas putin descumpanita! Asa ca ce puteam sa fac, daca nu sa inventez? Cum in general si din fericire, dispun de o camara dotata si un frigider plin cu ingrediente la-ndemana, m-am apucat sa pun pe masa cam ce mi-ar place si ce stiu ca merge combinat cu succes intr-o reteta de aluat moale si pufos. Iata ce a iesit:
Ingrediente: (pentru 28 briose in chese cu diam.7cm si h.3cm)
400g dovleac (curatat)
4 oua mici
150ml iaurt
100g zahar alb
100g zahar brut
100ml ulei bun
60g gris (4 linguri)
300g faina (15 linguri)
2 linguri pudra catina (optional, dar eu o pun cam in orice, dupa cum m-a invatat Dia)
1 plic praf de copt (atentie, nu din cel mare!)
½ lingurita coaja de portocala (eu o pastrez rasa si presata cu zahar, in borcanele in frigider)
½ lingurita scortisoara pudra
½ lingurita coaja de portocala pudra (deshidratata si macinata)
2 lingurite rom (sau una cu esenta de rom)
sos de ciocolata pentru servire (optional)
Mod de preparare:
1. Am faramat dovleacul in robotul de bucatarie, dar puteti la fel de bine sa il radeti pe razatoarea mica.
2. Am batut bine ouale (tinute la temperatura camerei)
3. Am adaugat zaharul (ambele variante) si am continuat sa bat ouale spuma.
4. Am adaugat incet uleiul pana s-a incorporat bine, ca la o maioneza.
5. Am turnat iaurtul si am incorporat bine.
6. Am incorporat si dovleacul ras si am omogenizat compozitia, nu inainte de a schimba telul mixerului cu paleta pentru incorporat ingrediente.
7. Acum e randul mirodeniilor si le-am adaugat usurel pe toate, pe rand.
8. Am turnat grisul usor si l-am incorporat cu paleta.
9. Am cernut faina si praful de copt la un loc.
10. Le-am incorporat usor in aluat, iar acesta a devenit usor vascos, cremos.
11. Mentionez ca toate ingredientele au fost tinute cel putin o ora la temperatura camerei, iar cu o jumatate de ora inainte de a ma apuca de treaba, am pornit cuptorul la 170grade, pentru a se incinge.
12. Am turnat aluat cu ajutorul unei linguri in fiecare chesa de briosa (asezate inainte in tava pt briose, fiecare in spatiul ei), pana am umplut trei sferturi de chesa cu aluat.
13. Am bagat tava in cuptorul incins si am lasat sa se coaca pentru 25 de minute, la 170grade.
Va puteti regla temperatura cuptorului la modul „potrivit” in cazul in care nu aveti cuptor electric, sau va adaptati in functie de cuptorul fiecaruia…in general eu coc prajiturile cu aluat pufos la temperaturi intre 165-175grade, pentru ca asa le coace cel mai bine cuptorul meu.
Puteti urmari cum briosele se umfla frumos si se rumenesc usor si spre finalul timpului de coacere, testati cu o scobitoare (sau un bat din lemn pentru frigarui) sa vedeti daca interiorul este copt perfect.
14. Briosele sunt gata acum, le scoatem din tava si le lasam la racorit pe un gratar special.
15. Procedeul se repeta pana terminam aluatul si coacem toate briosele.
16. Eu am ales sa le „scald” pe ale mele intr-un sos de ciocolata, pregatita cu ciocolata de casa (aveam ceva ramasite) si smantana naturala, din cea lichida pentru frisca.
17. Am pus impreuna smantana dulce (200ml) si ciocolata de casa (100g) intr-un vas de metal, deasupra unui alt vas de metal cu apa ce fierbea incetisor pe foc . Am lasat sa se topeasca si am omogenizat cu un tel mic de inox.
18. Am racorit sosul si am turnat usurel peste briose (dupa ce le-am scos din chesele de hartie)…rezultat, delicios!
cel mai mult mi-au placut briosele astea…si poza de prezentare e foarte imbietoare! <3
Saru’mana mult! Chiar sunt tare aromate! 🙂