Scrumbie de Dunare la tava
Pentru ca ma bucur de privilegiul de a locui pe malul Bratului Borcea, am aproape intotdeauna scrumbie in casa, proaspata sau congelata si cum in familia mea sunt destui iubitori de peste, se gateste scrumbie periodic. Cel mai des se face la gratar si saramura, apoi la cuptor, afumata si marinata. Are carnea foarte grasa, dar un gust fin, deosebit si bogat. Daca nu va sperie faptul ca are multe oase, sigur veti aprecia acest preparat minunat!
Ingrediente: (pentru 5 persoane)
5 scrumbii
1 lamaie mare
2 cepe medii
½ lingurita piper mozaic
3 linguri ulei de masline
3 linguri sos de soia
sare roz dupa plac
½ lingurita de salvie uscata
½ lingurita pudra din foi de dafin
1 lingurita pudra de usturoi (sau 5 catei de usturoi pisati)
½ lingurita lamaita
½ lingurita amestec pentru peste (fenicul, marar, chimen, patrunjel, ceapa, piper, coaja de lamaie)
Mod de preparare:
1. Pestele se curata de solzi si de intestine (icrele sau laptii se pastreaza la interior) , se spala si se scurge bine.
2. Ceapa curatata si spalata se taie julienne, la fel si lamaia spalata, se taie in jumatate apoi felii subtiri.
3. Condimentele uscate se amesteca intr-un bol, usturoiul se piseaza (daca folositi proaspat), iar uleiul de masline se amesteca cu sosul de soia.
4. Pestii se ung bine cu sosul si se presara peste tot cu condimente, inclusiv la interior.
5. Se umplu apoi cu fasiute de ceapa si de lamaie, iar ceea ce ramane se presara deasupra.
6. Se aseaza pestii frumos intr-o tava tapetata cu hartie de copt, sau doar unsa cu ulei de masline si se da tava la cuptorul preincalzit, cam 25 de minute la 200 de grade. Daca nu s-au rumenit, sau din contra, se rumenesc mai rapid, inseamna ca setarile cuptoarelor voastre nu se potrivesc cu al meu. In acest caz incercam sa reducem temperatura la 180 de grade si lasam pana se rumeneste pestele frumos…sau lasam ceva mai putin timp la 200 de grade.
7. Pofta mare sa aveti! Nu uitati de vinul alb alaturi si o salata cu ceapa si otet sau lamaie…mmm!