Trandafiri turcesti cu branza
Imi doresc tare mult sa vizitez Turcia, dar nu am reusit pana acum, din pacate. Imi plac in primul rand mancarurile turcesti, le gasesc absolut minunate…imi plac aromele lor, bogatia de condimente folosite, apoi imi place felul in care se gateste acasa la ei ca si la noi…felul in care turcii se aseaza la masa in familie…au atat de bine inradacinate traditiile si sunt un popor atat de evoluat si civilizat, incat nu pot sa nu-i invidiez pe cei ce le viziteaza tara.
Incerc totusi sa gatesc si eu acasa retetele lor, asa ma mai amagesc putin si sper sa-mi iasa macar pe sfert pe cat cred eu ca sunt de bune la ei. Au tot felul de aluaturi, dulci sau sarate si tare frumos prezentate. Astazi rasfoiam ceva pagini pe un blog turcesc si incercam sa traduc cat de cat cu ajutorul lui „google”…evident traducerea iesea de tot rasul, dar ceva ceva tot am inteles si am reusit sa fac ceva bun. Iata ce mi-a iesit:
Ingrediente: (pentru 45 buc)
Pentru aluat:
1kg si 300g faina
1 cub de 25g drojdie proaspata
1 lingura zahar
675ml lapte
1 ou+1 ou pentru uns
325 ml ulei
1 lingurita sare
Pentru umplutura:
400g telemea oaie
300g crema de branza (la cutie, gen Philadelphia, Almette, Ceva fin, Campus etc)
200ml iaurt
1 legatura patrunjel
Mod de preparare:
1. Mai intai ne asiguram ca avem toate ingredientele pe masa de lucru, la temperatura camerei.
2. Incingem cuptorul la 200 de grade (foc mare) si cernem faina.
3. Pisam cubul de drojdie intr-un bol mare ori lighean de bucatarie (sau vasul mixerului, daca alegeti sa nu framantati aluatul cu mana), presaram zaharul deasupra si lasam 3-4 minute, apoi frecam cu o furculita pana se lichefiaza amestecul.
4. Incalzim laptele foarte putin (testam cu degetul sa nu friga!) si-l turnam apoi peste drojdie amestecand usor.
5. Incorporam si cateva linguri de faina in lapte si lasam 5-10 minute pana observam ca drojdia incepe sa actioneze si se formeaza bule de aer la suprafata.
6. Adaugam oul si sarea, apoi incepem sa incorporam faina putin cate putin, turnand totodata si ulei. In caz ca folositi mixerul, puneti oul, sarea si uleiul de la inceput, apoi faina deasupra si porniti mixerul, cu paleta pentru framantat atasata, la viteza minima, apoi cresteti la viteza a doua si lasati mixerul sa framante. De preferat ar fi sa nu puneti toata faina de la inceput, pentru ca este posibil sa nu va intre exact cat am folosit eu…poate oul nu este la fel de mare, poate masurile noastre la lichide nu se potrivesc…si este mai bine sa fiti precauti. Cu cat framantati mai mult, cu atat mai bine! Se aseaza bine glutenul continut in faina si veti vedea ca aluatul devine maleabil, elastic si nu se mai lipeste de mana.
7. Acoperim vasul in care am framantat aluatul cu o folie de plastic si lasam sa creasca la loc cald timp de 30 de minute.
8. Intre timp pregatim umplutura: radem telemeaua de oaie intr-un castron…
9. Tocam patrunjelul spalat si scurs si-l punem peste branza sarata de oaie.
10. Adaugam si crema de branza.
11. Turnam deasupra iaurtul si amestecam bine toata umplutura.
12. Pregatim tavile cele mai incapatoare si le „asternem” cu hartie de copt.
13. Batem bine oul pentru uns si pregatim si pensula.
14. Dupa ce aluatul a crescut vizibil, ne apucam de modelat: ungem cu putin ulei masa de lucru sau planseta, apoi rupem cate o bucata din aluat si formam un sul cu diametrul de cel mult 5 cm.
15. Taiem bucati din sul de aprox. 3 cm, apoi le modelam pe fiecare in forma de bila si le asezam deoparte.
16. Intindem fiecare biluta de aluat cu ajutorul sucitorului intr-un cerc de marimea unei farfuriute, aproximativ 12cm diametru.
17. Crestam discul de aluat in cele patru puncte cardinale, lasand suficient loc la mijloc pentru umplutura.
18. Punem o lingurita plina cu umplutura in mijlocul discului de aluat.
19. Unim apoi petalele florii formate, doua cate doua, suprapunand usor capetele…si trandafirul e gata.
20. Asezam fiecare trandafir format in tava, pe masura ce-i modelam, cu suficient spatiu intre ei incat sa nu se lipeasca atunci cand vor creste la copt.
21. Ungem fiecare trandafir cu ou batut, cu ajutorul pensulei speciale, apoi ii lasam inca 15 minute in tava la caldura, sa mai creasca putin.
22. Bagam apoi tava in cuptorul preincalzit si coacem pentru 25 de minute la 200 grade (foc puternic), sau putintel mai mult la 180 grade…Verificam daca s-au copt in interior, intepand usor aluatul cu o scobitoare…asta in caz ca nu ne dam deja seama dupa cat de frumos s-au rumenit.
23. Scoatem trandafirii din tava si-i asezam pe un gratar de metal sa se racoreasca si sa nu prinda condens dedesubt. Cand s-au racorit ii putem transfera pe un platou, iar daca va mai raman cumva si nu se devoreaza toti calzi, e bine sa invelim platoul in folie alimentara, sa nu se usuce aluatul. Pofta mare sa aveti…desi stiu sigur ca va fi mare, la cat de frumos o sa miroasa in bucatarie!
ce frumosi sunt trandafirasii astia! eu am vazut tehnica asta de impachetare pe un site rusesc si am presupus ca de la rusi vine…impachetarea, dar vad ca de fapt nu e asa…si ei au imprumutat-o 🙂
Eu am tradus-o de pe un site turcesc, pentru ca mi-a placut foarte mult si imi plac mancarurile turcesti in general…acum nu stiu cine de la cine a invatat :)))! Noi culegem roadele!