Gulii umplute cu carne de curcan
Cand eram copil mami a mea facea mereu supa de gulii cu gaina…nu prea ne dadeam in vant dupa ea, noi copiii, dar pentru tati o facea de fapt, iar el o savura integral cu mare placere. Eu doar gustam zeama si tin minte ca mi se parea prea dulce, dar ciudat de aromata. Sigur am s-o refac si eu, de dragul amintirilor dulci din copilarie. Mai tin minte si cum rontaiam cu placere feliute de gulie cruda, pe care mami mi le dadea in timp ce gatea supa…iar casa mirosea tare tare bine.
Mi se pare chiar mai buna la gust decat varza alba, asa ca am cumparat 5 gulioare cand am fost ultima data la piata, cu gandul sa fac o salata. Ei bine, n-au mai ajuns in salata, pentru ca am avut alta idee:
Ingrediente: (pentru 5 portii)
5 gulii maricele
300g carne curcan (pulpa dezosata)
1 ceapa
1 morcov
1 lingurita „vegeta” de casa
1 lingurita sare
Pt umplutura:
1 buc. praz subtirel
2 linguri ulei de masline
2 linguri parmezan ras
1 varf lingurita piper mozaic rasnit
½ lingurita rasa nucsoara
½ lingurita cardamom macinat
½ lingurita rasa sare
Mod de preparare:
1. Carnea se pune la fiert la foc potrivit intr-o oala cu apa, se culege bine spuma ridicata, apoi se adauga sarea. Aveti grija sa nu clocoteasca apa, caci supa se va tulbura, iar spuma se va lasa la fundul vasului. Se mai ridica putina spuma dupa ce punem sarea si o culegem cu spumiera.
2. Adaugam ceapa crestata putin la capat, morcovul intreg si vegeta de casa (eu am deshidratat legume si le-am pisat) si lasam sa fiarba la foc mediu, timp de o ora si jumatate daca aveti curcan de curte (eu am folosit ultimul pachet congelat din Bismark al nostru!). Daca aveti carnea de la magazin, sa incercati dupa o jumatate de ora cu o furculita, sa vedeti daca patrunde in fibra…atunci e gata!
3. Dupa ce s-a fiert carnea, o scoatem cu o spumiera si o racorim, apoi o desfacem de pe oase (daca nu aveti carne macra) si o tocam fin la cutit, cu tot cu piele.
4. Legumele le scoatem si pe ele si le racorim, le tocam si le adaugam peste carnea tocata.
5. Guliile se curata de coaja, apoi se pun sa fiarba in zeama de supa de la carne, pentru o jumatate de ora.
6. Dupa o jumatate de ora le scoatem, le racorim si le putem scobi cu ajutorul unui cutit si al unei lingurite. Scoatem cu grija miezul guliilor (spun cu grija ca sa nu le gaurim la fund sau sa nu crapam peretii gulioarelor), apoi pastram cinci feliute de la fiecare miez de gulie, sa le facem capace.
Restul ramas il putem manca asa cu putina sare presarata…este foarte gustos.
7. Spalam bine prazul apoi il tocam fin si-l adaugam impreuna cu uleiul intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu. Adaugam sarea si amestecam un minut pana prinde putin luciu.
8. Adaugam carnea tocata si legumele fierte tocate si continuam sa le calim impreuna, doua minute.
9. Punem si condimentele si doua linguri din zeama de supa, apoi lasam sa mai fiarba putin, sa se evapore zeama.
10. Trage tigaia deoparte si racorim umplutura, apoi amestecam cu parmezanul ras.
11. Incingem cuptorul la 200 grade (foc mare).
12. Asezam gulioarele intr-o cratita sau tavita, apoi le umplem bine cu amestecul din tigaie, cu ajutorul unei lingurite. Turnam si zeama de supa pana le umplem bine, apoi le punem capacele pastrate de la scobit.
13. Turnam zeama de supa pe langa gulii, in tava si o bagam in cuptorul incins, pentru o ora.
14. Verificam daca s-au rumenit frumos si daca sunt bine fierte (incercam cu o furculita), apoi le scoatem si le mai presaram putin parmezan deasupra…Gata, sunt numai bune de servit! Va asigur ca va aveti delecta cu arome fine si un un gust dulce-sarat minunat!