Tort cu blat de cocos
De cate ori am vreun surplus din anume ingredient sau combinatie de ingrediente, vreo ramasita de la alt preparat, imi storc mintea sa inventez ceva bun, construind reteta efectiv pe baza unui ingredient. Asa s-a intamplat si de asta data, cand mi-a ramas niste sirop gros de zahar, de la ciocolata. Cum s-a potrivit perfect cu venirea unei aniversari in familie, am incropit un tortulet care m-a incantat nespus. Va avertizez ca iese destul de mic, dar suficient de dulce incat sa nu fie nevoie de o cantitate mai mare.
Ingrediente: (pentru un tort cu diametrul 20cm si inaltime 8cm)
Pentru 3 blaturi:
6 albusuri
120 g fulgi de cocos
25 g faina
100 g zahar tos fin
1 lingura extract de vanilie
Pentru crema:
6 galbenusuri
350 ml apa
200 g zahar
1 lingura extract de vanilie
4 linguri amidon
200 g unt
+1 cana visine din visinata
sau 1 cana visine congelate si fierte putin cu 2 linguri de zahar, apoi lasate la scurs in strecuratoare metalica.
Mod de preparare:
Cele 3 blaturi:
1. Mai intai preincalzim cuptorul la 150 grade fara ventilatie, ardere si sus si jos.
2. Desenam pe hartia de copt trei cercuri cu diametrul de 20 cm, apoi le decupam lasand vreo doi centimetri liberi de jur imprejur.
3. Albusurile la temperatura camerei se bat bine pana fac spuma, apoi se adauga zaharul si extractul de vanilie si se continua baterea pana spuma se albeste perfect, zaharul se dizolva si cand ridicam telul sau paletele mixerului din spuma, aceasta formeaza „moturi” tari, semn ca e perfect batuta.
4. Adaugam fulgii de cocos amestecati cu faina cernuta, usor, in ploaie si incorporam cu ajutorul unei spatule, de sus in jos, nu continuam cu mixerul. Putem folosi telul, dar usor, tot prin miscari de sus in jos, pentru a mentine spuma de albus aerata.
5. Impartim compozitia in trei parti pe cat posibil egale, apoi asezam cate o parte de compozitie pe unul din cele trei discuri de hartie de copt, niveland usor cu ajutorul unei spatule.
6. Ideal ar fi sa puteti coace cele trei blaturi deodata, asta daca va permite dimensiunea cuptorului. Daca nu aveti cuptorul suficient de mare, le coaceti pe rand.
7. Asezati discurile de hartie cu blaturile de cocos pe o tava si introduceti in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute, la 150 grade.
8. Dupa coacere, asezati blaturile pe gratare de inox sa se usuce perfect si dedesubt.
Crema:
1. Cat timp se coc blaturile, ne apucam de preparat crema de ou. Facem un sirop din apa si zahar, intr-un ibric, pe foc, dar nu fierbem mult, ci pana se dizolva zaharul.
2. Batem spuma cele 6 galbenusuri intr-un vas de metal, pana incep sa se albeasca, apoi incorporam siropul racorit, extractul de vanilie si amidonul cernut.
3. Punem un vas cu putina apa la fiert, la foc mic, apoi punem vasul cu galbenusuri deasupra celui in care fierbe apa (usor, fara sa clocoteasca), dar fara sa atinga apa. Ideal ar fi sa avem vase care sa se potriveasca perfect unul deasupra celuilalt.
4. Adaugam in crema untul taiat bucati si amestecam bine pana se incorporeaza perfect si simtim cu telul sau lingura ca se ingroasa suficient.
5. Lasam crema la racorit (nu la frigider, ci la temperatura camerei) si amestecam din cand in cand ca sa nu se prinda crusta deasupra.
Asamblare:
1. Dezlipim cu grija hartia de copt de sub cele trei blaturi si incepem asamblarea tortului.
2. Tapetam cu folie alimentara un vas cu diametrul blaturilor noastre, sau o forma de tort cu inel detasabil, cu acelasi diametru.
3. Asezam primul blat, presaram jumatate din cana cu visine, turnam o treime din crema usor racorita, punem al doilea blat, inca o treime din crema si restul de visine, apoi ultimul blat, acoperim cu folie si dam vasul la frigider pentru 30 minute-1 ora.
4. Scoatem vasul, desfacem folia, punem platoul de servit deasupra vasului si rasturnam tortul pe platou, tinand vasul cu grija sa nu stricam aspectul tortuletului.
5. Imbracam tortul in crema ramasa moale si nivelam cu grija, apoi decoram dupa placul inimii! Eu am decorat cu flori naturale si pietre de ciocolata si…recunosc…n-am lasat prea mult tortuletul la frigider sa se inchege crema perfect, pentru ca ma grabeam sa servesc musafirii, fiind putin in urma cu pregatirile. Asta nu ne-a impiedicat insa sa-l devoram si sa ne bucuram de combinatia de dulce cu acrisor, deosebita!