Salau marinat la borcan
De cand ma stiu am avut mereu peste acasa, pentru ca tati era pescar amator, cum spune el nostalgic acum…dar si pentru ca m-am casatorit cu un pescar inrait de-a binelea! Si nu stiu cum se face, ca nu m-am dat niciodata in vant dupa peste! Daca mancam de doua-trei ori pe an era suficient pentru mine, care am crescut cu deviza „nici o masa fara peste!”. Am incercat totusi sa-mi invat fetita sa manance de mica, pentru ca am inteles cat este de sanatos ca si aliment.
Anul acesta insa, nu stiu cum se face ca am mancat, cred, cat pentru toti ceilalti ani in care l-am ocolit! Pur si simplu a inceput sa-mi placa si sub alta forma decat afumat (pe care-l consum mereu cu placere) si chiar mi-am cumparat o carte numai cu retete de peste si fructe de mare (care, culmea, imi plac la nebunie!).
Asa se intampla ca mi-am dorit sa prepar chiar eu o reteta de peste marinat, pe care soacra mea o are de la mama sa si pe care o facea pe vremuri din cantitati foarte mari de peste. Nu va pot descrie in cuvinte cat de surprinsa am fost cand am gustat si cat de mult mi-a placut! Eu care nu mancam peste marinat decat, poate…o data pe an…acum as fi mancat tot borcanul, daca nu-mi era teama ca mi se apleaca! Iata cum l-am facut:
Ingrediente: (pt. 2 borcane de 800g si 1 de 400g)
1.300g salau curatat
50g sare pt muraturi (2 linguri cu varf)
500ml otet de 9 grade
5 cepe
2 morcovi mari
1 lingurita ardei rosu iute uscat si pisat
3 foi de dafin
1 lingurita boabe de piper negru
1/2 lingurita ierburi uscate (dupa gust…eu am un amestec special pt peste)
1 cana ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
- 1. Pestele curatat si spalat (fara cap) se scurge bine apoi se taie in rondele de aprox. 2 cm grosime.
- 2. Se aseaza intr-un lighean de bucatarie si se presara cu toata sarea, apoi se amesteca bine. Se acopera ligheanul si se da la rece pentru 2 ore.
- 3. Dupa cele 2 ore se trece pestele printr-un jet scurt de apa rece si se pune din nou in lighean. Se toarna peste el otetul, avand grija sa fie acoperite toate bucatile. Se acopera bine ligheanul si se da din nou la rece.
- 4. Curatam si spalam cepele si morcovii. Taiem rondele fine toate legumele.
- 5. Dupa ce au trecut ultimele 2 ore, scoatem pestele din otet si il mutam intr-un alt vas.
- 6. Incepem sa asezam in borcane (spalate si uscate) dupa cum urmeaza: punem la fundul borcanelor rondele de ceapa si morcov, apoi un strat de peste, condimente (presaram ierburi uscate, ardei iute pisat, o bucata din foaia de dafin, cateva boabe de piper), din nou ceapa si morcov,peste, condimente…si tot asa pana umplem borcanul, finalizand cu un strat de ceapa si morcov si lasand 2-3 cm la suprafata. ,
- 7. Turnam cate putin ulei in borcane si ne ajutam de coada unei lingurite de cafea (dintr-aceea lunga) pt a face uleiul sa patrunda pana la fundul borcanului. Pur si simplu o bagam usurel pe langa marginea borcanului si eliberam bulele de aer formate. Inchidem apoi borcanele si strangem foarte bine capacele (din cele care se infileteaza).
- 8. Nu trebuie sa intre mult ulei in fiecare borcan, este posibil chiar sa va mai ramana din cantitatea pregatita initial. Important este sa fie asezate straturile cat mai uniform si sa lasati putin spatiu deasupra, pentru a sigila borcanul cu ulei.
- 9. Asezam borcanele intr-o tava si le dam la cuptor. Aprindem cuptorul si-l setam la 150 grade (foc mediu spre mic). Lasam 30-40 minute maxim, apoi stingem cuptorul si lasam tava sa se racoreasca inauntru.
- 10. Acum salaul marinat este gata de servit! Puteti manca imediat, sau puteti pastra borcanele la rece. Sa aveti maaare mare pofta!
Este o reteta foarte interesanta. As dori sa o incerc, dar am o nelamurire vis-a-vis de solzii pestelui si anume daca se indeparteaza sau nu? File nu ar merge?
Buna,
sigur ca se indeparteaza si solzii, se curata si in interior de intestine, dar si de solzi. Ar merge si file-uri, cum sa nu! Ar face munca putin mai usoara, dar eu am avut peste prins la noi in Borcea :).