Salata de vinete clasica
Nu stiu pe nimeni caruia sa-i displaca salata de vinete, ba din contra, toata lumea o iubeste! Ceea ce stiu este ca nu toata lumea o tolereaza, din pacate, din pricina semintelor vinetei, din cate stiu eu, care sunt greu filtrate si digerate de catre ficat. De asemeni, as vrea sa va atrag atentia ca vinetele nu se consuma crude, fiind toxice din cauza solaninei , substanta ce se gaseste in aceste fructe (da, sunt fructe, ca si rosia). Aceasta substanta este anihilata in momentul in care vanata este preparata termic, deci nici o grija, ne putem bucura de aceste minuni ale naturii gatindu-le in fel si chip! Ca sfat, la cumparare sa le alegeti pe cele grele si stralucitoare, de marime medie…desi acum se gasesc si niste vinete uriase in piete, cultivandu-se soiurile cele mai prolifice. Pe vremea copilariei mele se alegeau cele lunguiete si pipaindu-le la varf, observam ca sunt moi, „buretoase”.
Reteta pe care v-o propun este cea clasica si pe care sigur o stiti din bunataturile pregatite la mama acasa. Este delicioasa si de nerefuzat oricand!
Ingrediente: (pentru 6 persoane)
1 kg si jumatate vinete crude sau 1 borcan de 1kg vinete coapte si conservate
5-6 linguri ulei de floarea soarelui
1 ceapa mica
1 lingurita rasa de sare (sau doar ½ lingurita)
Mod de preparare:
1. Vinetele crude se curata si se coc bine. Le puteti coace la gratar, pe plita, direct pe flacara aragazului sau chiar la cuptor, dar rezultatul nu va fi acelasi daca alegeti sa le coaceti la cuptor. Stiu ca e neplacut sa umplem casa de fum, mai ales cand locuim la bloc, dar se coc foarte repede direct pe flacara aragazului si merita sacrificiul! Eu imbrac aragazul cu folie de aluminiu si ma asigur ca ma pot spala pe par dupa ce gatesc , asta cand coc vinete in bucatarie la bloc. La curte e mult mai usor, nu faci mizerie si fum in casa, dar tot te afumi nitel! Am o placa dura de fier pe care o asez pe ochiul mare al aragazului si pot sa coc la flacara mare trei vinete deodata, pentru ca incap asezate frumos una langa cealalta. Daca nu aveti placa, puteti aseza cate o vanata pe flacara, dar atentie mare, le rasuciti repede ca sa nu se arda si sa se coaca uniform de jur imprejur! La gratar in curte e mult mai simplu si le putem coace pe toate deodata, avand grija, de asemeni sa le rasucim si sa le lasam sa se coaca uniform. Veti vedea ca se innegreste coaja si devine casanta, uneori chiar se crapa vanata si iese sucul din ea, atunci cand flacara este foarte puternica dedesubt.
2. Cand sunt gata le punem una cate una intr-o tava de metal sau chiar pe un tocator de lemn, asezate usor inclinat, pentru ca se va scurge zeama din ele in timp ce le lasam la racorit. Le curatam apoi de coaja arsa, ajutandu-ne de un bol cu apa pt a ne curata degetele. Decupam cotorul cu un cutitas si punem miezul curat la scurs, intr-o strecuratoare de plastic sau pe tocatorul inclinat (spre chiuveta). Le lasam apoi o ora sa se scurga bine.
3. Folosindu-ne de un tocator special pentru vinete, din cel de lemn sau plastic dur, cu forma de satar, tocam bine vinetele pana se desfac toate fibrele si se transforma in crema. Daca nu avem tocator special, le putem marunti cu ajutorul unei linguri de lemn sau plastic, intr-un bol incapator.
4. Asezam vinetele tocate intr-un bol incapator si incepem sa le amestecam bine cu sarea, turnand putin cate putin uleiul, pana il incorporam perfect. Facem acest lucru folosind o lingura de lemn sau plastic, rotind lingura in sensul acelor de ceasornic. Vom obtine o crema fina si densa, usor fluida.
5. Adaugam o ceapa tocata foarte fin si amestecam bine.
6. Gata de servit! Delicioasa aceasta salata alaturi de niste felii de rosii si cu niste painica proaspata!