//
 
https://laeliana.ro/wp-content/uploads/2015/11/IMG_4582-960x600_c.jpg

Plachie de dovleac


Pentru mine acest preparat suna putin ciudat, pentru ca la mama acasa nu l-am intalnit niciodata. Prima data am mancat facut de soacra mea, pe vremea cand nu-mi era inca soacra. Din cate imi povesteste ea este o reteta foarte intalnita in zona in care locuim (Fetesti-Ialomita), primita din mana-n mana de la mama si bunica ei si pe care o cunoaste toata familia si nu numai. Toate vecinele in varsta o pregatesc an de an. Este reteta pe care o fac ele intotdeauna in postul Craciunului, pentru ca acum se pregatesc cel mai mult preparatele cu dovleac. In mod traditional femeile din zona faceau cam in acelasi timp aceasta reteta, asta pentru ca foloseau dovleci foarte mari, „placintari” din gradinile proprii si il imparteau in felii uriase, intre familii, iar cand venea randul unei alte gospodine sa taie un dovleac mare, facea la fel, impartind cu familia si vecinele. Iata cum se face aceasta reteta:
Ingrediente: (pentru 6 portii medii)
700g dovleac (curatat)
100g orez
1 ceapa medie
6 linguri ulei
1 praf de sare
4 linguri zahar
400ml apa
Mod de preparare:
1. Ungem o tava dreptunghiulara de aprox. 20/30cm cu tot uleiul, apoi tocam ceapa fin si o punem in tava.
2. Punem tava pe aragaz pe flacara medie si incingem putin ceapa amestecand mereu, nu mai mult de doua minute!
3. Stingem focul si tragem tava deoparte, apoi taiem felii bucatile de dovleac, de 1 cm grosime.
4. Asezam intr-un strat uniform feliile de dovleac, peste ceapa, apoi presaram un praf de sare.

IMG_4564
5. Presaram orezul peste tot dovleacul, apoi zaharul si inca un strat de feliute de dovleac.

IMG_4565IMG_4566IMG_4567
6. Adaugam apa si punem tava in cuptorul incins la 180 grade, pentru o ora, sau la foc potrivit, pana se umfla orezul si se inmoaie dovleacul.

IMG_4579
7. Marim temperatura cuptorului la 200 de grade cu ventilatie, sau la foc mare la cuptorul normal, doar 5-10 minute pentru a rumeni frumos preparatul.

IMG_4580
8. In caz ca nu aveti incredere in modul in care coace cuptorul, este de preferat sa supravegheati constant coacerea, ca nu cumva sa se lipeasca sau sa arda.
9. Asta e tot! Simplu si bun!

Eliana Rotaru

Eliana Rotaru

Buna, Ma numesc Eliana Maria Cristina Rotaru si sunt nascuta in Ploiesti, de patru ani m-am casatorit si locuiesc in Fetesti. Am 38 de ani si sunt mamica unei fetite de nici 4 ani, bucuria vietii mele ☺. Sunt invatatoare ca formare, am fost educatoare, dar momentan ma ocup de casa, familie si gospodarie, pentru ca anul acesta am decis sa fac o mica pauza. Deschid aceasta pagina virtuala incercand sa va descriu pas cu pas retete vechi, adunate de la mami a mea sau de la soacra mea, retete noi, inventate de mine sau inspirate din lumea culinara de pretutindeni. Veti gasi in paginile scrise de mine, ceea ce ma pasioneaza: sa gatesc, sa mananc bine, sa ma bucur de gusturi si arome, sa impartasesc celor dragi bucuria mea. Am sa incerc sa va fac pe toti sa vedeti prin ochii mei povesti frumoase si sa traiti impreuna cu mine amintiri si senzatii, sa simtiti parfumuri vechi si noi, sa zambiti pe cat de mult puteti ☺. Sunt eu, Eliana, pur si simplu: un om vesel, dar critic, vesnic indragostita de frumos, cad mereu si ma ridic, sperand la nesfarsit ca binele va triumfa in viata, ca in toate povestile frumoase. ☺ Sper ca veti vizita cu placere casuta mea virtuala si am sa va rog sa folositi o atitudine civilizata si pacifista in comentariile lasate. Va multumesc de pe acum pentru criticile constructive si va cer scuze pentru eventualele greseli facute pe parcurs. Cu drag va poftesc la mine, la Eliana!

Other posts by

You must be logged in to post a comment.

Menu