Pastrama de berbecut
Pastrama de berbecut sau oaie tanara este printre mancarurile mele preferate, cu siguranta! La ceaun, la tigaie sau la gratar, cu mamaliguta langa si o muratura…ce poate fi mai delicios! Chiar imi pare rau pentru cei care nu suporta bunatatea asta…mare pierdere pentru ei! Din fericire, in familia mea s-a mancat dintotdeauna, asa ca am invatat si eu sa mananc si sa fac. Spre surpriza mea, sotul meu nu suporta oaia de nici un fel! Eu gatesc bunatatile de Pasti in dublu exemplar, cu miel sau ied pentru noi si cu pui sau porc pentru el. Si asta desi provine si el dintr-o familie in care se mananca cu mare placere. Cand ne strangem acasa cu totii si este si cumnatul meu la masa, ne batem pe ultima bucatica, eu, socrella si cumnatul! Se vede treaba ca il mosteneste pe socrul meu, Dumnezeu sa-l ierte! Imi povesteste socrella ca nici nu intra in casa cand se gatea oaie, atat de mult ii displacea!
Sa trecem totusi la cei care adora acest preparat si sa va povestesc cum am nimerit o pereche de fini minunati, ambii medici veterinari (deci ajutoare de nadejde), iar finul dintr-o familie de agricultori renumiti si crescatori de animale. Asa ca primesc, cu maaare bucurie, de la finu’, in fiecare toamna pastrama proaspata, facuta de el acasa. Am sa va spun cat de simplu este de preparat…pe cat de simplu, pe atat de minunata iese!
Finul face acasa cu tatal lui pastrama din cate trei oi odata! Asta inseamna ca sacrifica trei oi tinere sau berbecuti, care au cel mult un an (se poate face si din oaie de 2-3 ani, nu e o regula). Poseda tot instrumentarul special, necesar unui macelar! Dupa ce a jupuit si a eviscerat animalul sacrificat, incepe prepararea pastramei…ceea ce inseamna ca va dezosa intreg animalul (Da! Si eu am fost uimita!).
Cateodata mai pastreaza oase cu putina carne, pentru varza la cuptor, ciorbe sau alte preparate…in principiu insa, se scot efectiv toate oasele si se pastreaza carnea macra, aceasta reprezentand o foaie intreaga, ca si cum s-ar pregati sa faca o rulada uriasa! In cazul in care are berbecuti de un an, poate obtine si 20 de kg de carne de la un animal, daca este insa mai tanar, din primavara aceluiasi an, se obtin cam 10 kg.
Eu am sa aproximez insa ingredientele, ca sa va puteti prepara pastrama acasa, chiar in cantitate mai mica.
Ingrediente :
1kg carne proaspata de berbecut (muschi sau pulpa dezosata cu ceva grasime)
1 capatana mare de usturoi
2 linguri cimbru uscat
1 si 1/2 linguri sare
1 lingura piper macinat (sau mai putin, daca vi se pare ca va iesi iute)
Mod de preparare:
1. Usturoiul se curata, se spala si se piseaza bine, apoi se amesteca cu apa, cimbrul uscat si piperul macinat.
2. Carnea intinsa pe masa de lucru (spalata, scursa, zvantata) se presara cu sarea peste tot.
3. Apoi se unge bine cu mujdeiul facut din usturoi, apa si condimente. Aveti grija sa ungeti bine cu usturoi si condimente carnea, pe toate partile.
4. Daca aveti bucata mare de carne dezosata, o rulati, daca nu, nu este nevoie si nici posibil.
5. Unele persoane adauga la acest pas vin rosu peste carne, cat sa se acopere, dar finul meu nu face asta. E bine sa va amintesc totusi, poate veti prefera o carnita marinata mai altfel.
6. Puneti carnea intr-un vas si inchideti ermetic sau intr-o punga dintr-aceea cu fermoar si lasati sa se intrepatrunda aromele perfect, timp de o zi-doua (doua daca rezistati!), la rece, daca aveti beci este ideal, daca nu, la frigider.
7. Scoateti carnea si puneti-o la „zvantat”, atarnata afara la aer…daca este posibil. Finul nu o pune la zvantat in ultimul timp, pentru ca are multe pisici acasa…
…deci, daca nu aveti posibilitatea sa o dati la aer, o stergeti bine cu un servet…si e gata de gatit.
8. O puteti acum gati la ceaun, la gratar, o puteti afuma sau pur si simplu o puteti congela, in caz ca nu o veti gati. Pofta buna!