Fiertura de prune afumate cu frecatei
Astazi va aduc la masa o reteta foarte veche, mostenire de familie, mai exact reteta soacrei mele, pe care o facea mama dansei in posturile de peste an…si care acum se face la noi ori de cate ori ne vine pofta. Cumnatul meu este innebunit dupa ciorba asta dulce aromata si m-am bucurat sa vad cum mananca si fetita mea cu pofta. Cam o data pe an o facem…dar in oala de 10 litri…sa ne saturam! Nu e deloc o reteta complicata si cu siguranta merita sa o fac cunoscuta…pentru ca eu una nu auzisem de ea pana sa mananc facuta de mama soacra, desi Ploiestiul nu e atat de departe de Fetesti si avem in general acelasi stil de gati.
Raspund astfel si provocarii Ginei Bradea, de a mentine vie pasiunea pentru bucataria romaneasca, dar si a Laurei, ce a ales ca tema a lunii ianuarie „afumaturile” traditionale. O idee minunata, careia ma alatur cu bucurie, pentru ca si la mine in familie se gateste preponderent romaneste, cu retete vechi, mostenite de cand lumea.
Haideti sa vedeti cat de simpla e reteta aceasta si cat de bine suna!
Ingrediente:
1 kg prune uscate afumate, cu samburi
650g zahar
Pt. aluatul de frecatei:
100ml apa
2 cani faina (350-400g)
scortisoara pentru servit (daca doriti)
Mod de preparare:
1. Mai intai ne ocupam de aluat…ne asiguram ca avem faina la temperatura camerei si o cernem.
2. Turnam apa calduta intr-un lighenus si incepem sa presaram faina, incorporand cu ajutorul degetelor, pana ajungem sa facem o bila de aluat destul de tare, incat sa-l putem da pe razatoarea metalica cu ochiuri mari.
3. Dam aluatul pe razatoarea cu ochiuri mari, presaram apoi faina si amestecam, intindem pe un platou cu faina sau pe o coala mare de hartie „frecateii” formati si lasam sa se usuce putin, pana ne ocupam de fiertura.
4. Punem prunele la fiert in 3 litri de apa, la foc mediu. Verificam din cand in cand stadiul de fierbere cu o lingura de lemn.
5. Cand prunele se desprind de pe sambure, adaugam zaharul si amestecam sa se dizolve.
6. Scoatem prunele intr-un castron cu ajutorul unei spumiere si le zdrobim putin cu lingura de lemn, sa iasa samburii. Daca nu doriti sa faceti si operatiunea asta, nu-i bai! Le puteti lasa cu samburi cu tot, oricum dau un gust deosebit fierturii!
7. Cernem „frecateii” intr-o sita mare sa lasam deoparte surplusul de faina.
8. Completam cu apa fiertura, daca a scazut si e nevoie, astfel incat sa ramana suficienta zeama in care sa fiarba aluatul, iar la final sa avem un fel de ciorbita.
9. Cand da din nou in clocot zeama, adaugam „frecateii” si mai lasam 8 minute la fiert. Acoperim cu capacul, lasam sa se odihneasca si sa se umfle bine aluatul…si gata de savurat!