Chec cu miere si nuca
Soacra mea are un caietel de retete tare vechi, plin cu minuni pe care le descopar treptat-treptat…Multe dintre ele le-am gustat facute de dansa de-a lungul anilor, dar foarte multe altele sunt nefacute de ani de zile. Asa se face ca m-a rugat astazi sa fac un chec, dupa o reteta pe care n-o mai facuse de foooarte multi ani, de cand era sotul meu in liceu! Asta inseamna…doar de vreo 20 de ani!! Am profitat de faptul ca socrella gatea altceva pentru ca aveam musafiri si m-am bucurat ca a avut incredere sa-mi lase pe mana o reteta atat de veche. Cum aveam toate ingredientele in camara, a durat foarte putin sa prepar checul acesta si in cinstea anilor asternuti peste fila maronie din carnetel, am folosit cea mai veche forma pe care am gasit-o in dulap, evident tot a socrellei, de pe vremea mamei sale. Iata reteta:
Ingrediente: (pentru un singur chec)
5 oua
200g zahar (1 cana)
6 linguri ulei
125 ml miere (un pahar de vin)
1oog nuci tocate (1 cana)
250g faina (2 cani)
1 lingura rom (sau o lingurita cu esenta de rom)
1 lingurita rasa bicarbonat
1 lingura suc de lamaie (sau otet )
1 praf de sare
Mod de preparare:
1. Mai intai ne asiguram ca toate ingredientele au stat cel putin o jumatate de ora la temperatura camerei.
2. Preincalzim cuptorul la 170 grade, foc potrivit, apoi ungem tava pe care o vom folosi cu putin unt si o tapetam cu faina (eu nu am avut o forma din material anti-aderent, deci ungerea si tapetarea a fost o etapa necesara).
3. Separam albusurile de galbenusuri, apoi presaram praful de sare pe galbenusuri si le lasam 2-3 minute sa-si intensifice culoarea.
4. Cernem bine faina.
5. Lichefiem mierea, in caz ca este intarita, punand-o cateva secunde la cuptorul cu microunde, sau punand borcanul cu miere intr-un ibric cu apa si apoi pe foc, cateva minute pana se topeste mierea (stiu, nu este indicat…dar nu putem pune mierea intarita la prajitura,din pacate).
6. Incepem sa frecam galbenusurile, cu mixerul sau cu telul in forma de para, iar cand incep sa se albeasca adaugam zaharul.
7. Le frecam in continuare, pana zaharul este aproape topit si apoi incorporam putin cate putin uleiul, ca la maioneza.
8. Adaugam mierea (racorita) si romul si omogenizam bine.
9. Batem albusurile tare, pana vedem ca putem forma varfuri tepene cand ridicam telul.
10. Incorporam nucile pisate in compozitia cu galbenusuri, schimband telul para cu paleta (daca folosim robotul) sau folosind o spatula.
11. Punem intr-un paharel bicarbonatul si turnam deasupra zeama de lamaie (sau otetul). Vom observa o reactie ce ne va aminti de orele de chimie din scoala…bicarbonatul se dizolva rapid si se ridica bule de aer in paharel…nu va speriati…asa se stinge bicarbonatul dintotdeauna. Adaugam bicarbonatul stins si-l incorporam in compozitia noastra.
12. Adaugam faina in ploaie si o incorporam pe ea bine cu ajutorul spatulei.
13. Acum turnam albusurile batute bine si le incorporam in aluat cu miscari fine, asigurandu-ne ca obtinem un aluat fin si aerat.
14. Este momentul sa turnam aluatul in forma. Il nivelam frumos si bagam forma in cuptorul preincalzit, la 170grade (foc potrivit).
15. Coacem pentru aproximativ 25 de minute, apoi testam cu o scobitoare (sau cu un bat pentru frigarui) daca s-a copt checul nostru. Pentru cei care nu stiu cum se face „testul scobitorii”: infigem scobitoarea in chec, pana la fundul formei, apoi scoatem usor si verificam daca a ramas aluat crud pe scobitoare, sau este perfect uscata. Daca scobitoarea este inca umeda si cu urme de aluat, continuam coacerea, iar daca este uscata este momentul sa stingem cuptorul, caci checul este gata. Lasam forma in cuptor, sa se racoreasca treptat, dar lasam si usa cuptorului intredeschisa.
16. Cand s-a racorit checul, il scoatem usurel din forma si-l asezam pe platoul pentru servire. Se feliaza cand este rece,apoi se serveste pudrat frumos cu zahar. Merge de minune cu un pahar de vin sau lapte…aroma nucilor coapte in amestec cu cea a mierii este deosebita! Pofta buna sa aveti!