Varza murata la butoi
Stiu ca este, teoretic, cea mai simpla reteta…dar sunt absolut sigura ca nu toata lumea stie sa puna varza la murat, desi cam toata lumea o consuma, chiar o adora! Ca orice romanca neaosa si eu pun toamna varza la butoi, pentru ca-mi place sa-mi fac singura conservele, pentru ca am spatiu si nu in ultimul rand, pentru ca ma dau in vant dupa varza murata! Abia astept sa fac sarmalute din ea, dar si salata si varza calita, sau varza a la Cluj! Nu mai vorbesc de cat de mult imi place sa beau zeama de varza cand facem pomana porcului, sau la orice fripturica mai grasa, sau cat de mult imi place ciorba de cartofi sau de porc (si nu numai) acrite cu zeama de varza! Asa ca iata cum fac eu:
Ingrediente: (pentru un butoi de 50l, care incape si pe un balcon)
20-25 de verze romanesti, plate, sanatoase, grele si indesate,
cu frunza cruda si cotoarele subtiri (posibil sa va mai ramana, depinde de marimea aleasa)
sare pentru muraturi (1lingura la 1 l apa)
doua legaturi (8-9 fire) de marar uscat (bete cu tot cu palarii si seminte)
4-5 radacini de hrean
un pumn de boabe uscate de porumb (optional)
1 gutuie (optional)
apa
Mod de preparare:
1. Mai intai spalam bine butoiul si il oparim, eventual, cu apa fiarta, apoi il lasam la scurs.
2. Ne apucam de curatat varza, mai intai de primele foi ce pot fi murdare. Le indepartam cu grija, apoi cu ajutorul unui cutit bun, scobim si scoatem cotoarele fiecarei verze, cu mila, nu decupati de tot varza!!
3. Curatam hreanul de coaja si il bucatim in fasii, pe lung.
4. Taiem mararul bucati, cu ajutorul unei foarfeci de bucatarie.
5. Calculam cata apa vom folosi la umplerea butoiului, macar aproximativ si astfel vom sti cam cata de cata sare vom avea nevoie. Vom folosi o lingura (nu cu varf) de sare la un litru de apa. Punem intr-un vas primele 10 linguri de sare si tinem minte ca prima galeata de apa o vom turna direct, fara amestec. Presaram aceasta sare in scobiturile verzelor .
6. Le asezam in butoi, dupa ce am pus pe fundul butoiului niste bete de marar si cateva fasii de hrean si am fixat si furtunul pentru vanturat, pe langa peretele butoiului (daca nu vom folosi teava de pexal). Mai punem marar si hrean si printre verze si deasupra, iar daca decidem sa folosim boabe de porumb (care vor acidula usor zeama) si gutuie (care va aroma usor zeama), intercalam si cateva bucati de gutuie si dupa ce am pus verzele, presaram un pumn de boabe de porumb.
7. Acum vom face o pauza si lasam verzele sa se aseze putin cu sarea, asa ca pana a doua zi nu punem apa, doar ducem butoiul la locul unde va ramane peste iarna si ii punem capacul.
8. A doua zi pregatim o galeata de 10 litri, daca avem, daca nu, folosim un vas gradat. Masuram 10 litri de apa calduta si o turnam direct peste varza , in butoi, pentru ca sarea (tineti minte?) deja am pus-o in verze.
9. Pregatim apoi saramura din apa calduta cu sare de muraturi, masurand apa pe masura ce o turnam in butoi. Amestecam o lingura de sare (nu cu varf) cu un litru de apa, pana se dizolva sarea, apoi turnam peste varza. Repetam procedeul pana umplem butoiul si acoperim perfect verzele cu saramura.
10. Folosind un disc cu gaurele, dintr-acela de plastic ce se gaseste la magazinele din piete, unde gasim borcane si capace, de exemplu…vom presa verzele in asa fel incat sa stea scufundate in saramura. Punem o greutate peste disc si ne asiguram ca toate verzele se vor mura. Eu am improvizat si am umplut o sticla de 5 litri cu apa, dintr-aceea gen cuboid sau prisma, de la Aqua Carpatica si am asezat-o ca si greutate, peste verze.
11. Acum nu ne mai ramane decat sa vanturam saramura, asta la doua zile timp de doua saptamani. Avem nevoie de o teava de pexal (cea cu care suflam cornete in copilarie) suficient de lunga incat sa ajunga pana la fundul butoiului, sau o bucata de furtun la fel de lunga. O strecuram cu grija pana la fundul butoiului, pe langa perete si suflam cu putere de cateva ori, pana ridicam bulbuci la suprafata apei (cum faceam in copilariei si suflam prin pai in paharul cu suc).
Cam asta este tot…in vreo 4-5 saptamani varza e gata! Minunata!