Ciuperci cu unt la cuptor
Am fost incantata sa gasesc la piata champignons brune, desi este cam „aceeasi Marie, cu alta palarie”! Ciupercile de cultura sunt deosebit de bogate in minerale si chiar se recomanda in stari de oboseala sau anemii, fiindu-le atribuite si insusiri antibiotice, asa ca ma bucur mereu sa le am pe masa (V. mai multe despre ciupercile de cultura aici: https://www.gombaforum.hu/wp-content/uploads/2010/09/cresterea_ciupercilor_comestible.pdf )
Ador sa gatesc si sa mananc aceasta „carne vegetala” cum mai sunt numite ciupercile si ma bucur sa descopar fel si fel de modalitati de preparare pentru ele. De data aceasta insa, am ales sa gatesc rapid si foarte simplu, pentru a-mi acompania un preparat din carne mai complex. Iata cum:
Ingrediente: (pentru doua portii)
½ kg champignon brune
1lingura unt
sare roz de Himalaya
piper mozaic rasnit proaspat
mix de ierburi uscate de Provence (rozmarin, cimbru, oregano, maghiran, cimbrisor)
2 linguri parmezan ras
Mod de preparare:
- 1. Am ales ciupercile cu palariile cele mai mari si le-am spalat bine sub jet de apa, ajutandu-ma de o periuta curata, apoi le-am lasat sa se scurga bine. Picioarele ciupercilor le-am folosit la ciupercile facute in tigaie(v. reteta).
- 2. Am pus hartie de copt intr-o tava mica, de 28cm diametru si am asezat frumos palariile ciupercilor cu gura in sus.
- 3. Am presarat sare si piper peste ciuperci, apoi le-am umplut cu unt cu ajutorul unei lingurite.
- 4. Am presarat mixul de ierburi uscate, apoi am dat tava la cuptorul incins la 200 grade, pana s-au copt si patruns bine. Atentie, se micsoreaza mult la gatit!
- 5. Am scos tava cu grija sa nu vars sucul aromat format in ciupercute si am presarat cu grija parmezan ras in fiecare palarie. Pe cat de simplu, pe atat de bun!