Sos de piper verde
Pe cand faceam cumparaturi impreuna cu fratiorul meu, am fost atrasa in mod magnetic de un borcanel-conserva ce statea frumusel pe raftul magazinului. L-am cercetat incantata si am descoperit ca piperul verde se poate conserva in saramura sau otet, lucru pe care chiar nu-l stiam!
M-am bucurat sa-l iau acasa, gandindu-ma ca voi descoperi ulterior la ce se foloseste. Si asa se face ca am si uitat de el, desi il pusesem chiar sub ochii mei, in bucatarie pe raftul de condimente. Se pare insa ca astepta sa insoteasca un preparat mai deosebit si cand am gatit o minunata pulpa de berbecut la tava, m-am apucat sa caut o reteta de sos in care sa pot include si piperul verde in saramura. Nu prea aveam toate ingredientele cerute de reteta originala
dar am reusit sa adaptez cu succes si a iesit un sos delicios, cremos, picant si super aromat!
Ingrediente: (pt 500ml sos)
1 borcanel (100ml) cu piper verde in saramura
2 linguri unt
2 linguri ulei de masline
1 ceapa mica (de preferat rosie)
2 linguri Whisky (sau coniac)
1 lingura faina
200ml smantana pentru gatit
sare roz de Himalaya
1 pahar cu apa (desi as fi preferat zeama de supa)
Mod de preparare:
1. Intr-o tigaie anti-aderenta am turnat uleiul si am pus apoi si untul. Am pus tigaia la foc mic, pana s-a topit untul.
2. Am adaugat cepsoara tocata foarte fin si piperul (dupa ce am scurs zeama din borcanel), am lasat apoi pana s-a inmuiat ceapa, amestecand cu o lingura de lemn.
3. Am adaugat whisky-ul, am lasat un minut si am presarat faina. Am amestecat bine cu un tel din silicon, pana s-a incorporat faina si sosul a devenit cremos, fara eventuale „cocoloase”.
4. Am adaugat un pahar cu apa calda si am lasat sa fiarba incetisor, amestecand cu telul, pana a scazut din nou sosul.
5. Am potrivit gustul de sare si am adaugat smantana lichida, dintr-aceea naturala pentru gatit.
6. Am mai lasat unul-doua clocote si gata! Numai bun pentru turnat peste friptura sau legume la cuptor, ori la gratar!