Pesmet fin auriu din paine
Ori de cate ori am resturi de paine, incerc sa le valorific cumva, pentru ca nu imi place sa arunc alimentele, de orice fel ar fi ele, mai ales painea. De multe ori o pun la uscat si o dau apoi cainilor sau gainilor, dar atunci cand stiu ca am avut o paine buna, prefer sa o folosesc pentru pesmet, crutoane aromate sau bruschete.
Astazi am ales sa-mi refac stocul de pesmet, pentru ca-l terminasem la galustele cu prune. Nu este deloc greu sa ne facem singuri pesmet acasa si il putem pastra foarte bine in camara, in borcanele de sticla sau plastic si ori de cate ori avem nevoie de el il gasim frumusel la-ndemana, nu mai fugim pana la magazin sa cumparam si nici nu sunam la vreo vecina dupa ajutor! Iata cat de simplu este:
Ingrediente:
resturi de paine ( pastrata bine, fara urme de umezeala sau mucegai)
Mod de preparare:
1. Incingem cuptorul la 200grade (foc tare).
2. Taiem painea cubulete, de max.3cm/3cm.
3. Punem in tava aragazului hartie de copt si asezam frumos cubuletele de paine.
4. Bagam tava in cuptorul deja incins,pentru 5-7 minute. La jumatatea timpului tragem putin tava afara si intoarcem cubuletele cu o paleta, sa se usuce uniform. Urmarim ca nu cumva sa se arda…depinde de fiecare cuptor in parte si de cat de uscate erau resturile de paine.
5. Scoatem tava afara si punem crutoanele rezultate intr-un vas pe care il dam la racorit.
6. Cand s-au racorit crutoanele, sunt gata de macinat. Eu mi-am folosit robotul de bucatarie din dotare si am pus painea uscata in vasul lui, apoi folosind lama in S, la viteza maxima (sau functia „Pulse”), am macinat-o in cateva secunde.
Am ales robotul si nu rasnita de cafea sau blender-ul, pentru ca ar fi iesit un pesmet mult prea fin, de genul celui din biscuiti folosit la imbracarea colivelor si nu pesmetul granulat usor, folosit la snitele…dar daca nu aveti robot, e ok si o rasnita simpla de cafea sau un blender, numai ca le vom folosi rapid de tot si urmarind atent sa nu se farame pesmetul si sa se transforme in faina! Pe vremea cand nu aveam asa ajutor in bucatarie, pisam crutoanele in mojarul pentru mujdei, sau le puneam in mai multe pungi de plastic suprapuse si le pisam cu sucitorul pentru aluat ori cu un recipient de sticla…dar erau alte vremuri .
7. Sa revenim la pesmetul nostru! Dupa macinarea in vasul robotului de bucatarie, am obtinut un pesmet grosier
…asa ca l-am cernut frumusel cu o sita metalica cu ochiuri mai mari, de genul celei pentru malai si am reusit sa fac un pesmet granulat fin, auriu si mirosind frumos a paine coapta.
8. Dupa ce am cernut, am mai macinat o data la robot resturile mari ce nu au trecut prin sita si am cernut din nou, pana am ramas cu o lingura de firimituri, pe care le-a mancat fetita mea in supa!
9. Iata cat de simplu a fost sa-mi fac singura pesmet acasa!