Ciorba de zarzavat cu bulion de corcoduse
Din cand in cand imi place sa gatesc mai simplu, cate ceva fara carne, chiar daca tinem post sau nu. Toata familia se bucura de cate o pauza de la carne, o binevenita detoxifiere, daca pot folosi un cuvant la moda. Si cum tot din cand in cand mai intru la cate o dieta, iata ca am ales sa fac o ciorbita doar cu legume,folosind ingrediente in ton cu frumoasa zi de toamna de astazi. Rezultatul a fost foarte gustos si apreciat de sotul meu, dar si de fetita deopotriva, desi ei au savurat ciorbita dreasa cu iaurt sau smantana.
Ingrediente: (pentru o oala de 4 litri)
1 ceapa
2 morcovi
1 radacina de patrunjel
1 buc. telina
1 buc.praz
1 gogosar
1 ardei gras
½ varza alba mica
1 lingura „Vegeta” de casa (mix legume deshidratate)
3 linguri ulei
2 lingurite sare
2 pahare bulion de corcoduse (facut de mine, dar puteti folosi bors, daca nu aveti)
1 borcan (400ml ) cu zarzavat (pus de mine si contine rosii, ardei capia, telina radacina si frunze, dar putem inlocui cu o conserva de rosii cuburi)
1 lingurita praf de telina frunze (deshidratate)
3 fire de leustean verde
1 ou si cateva linguri de iaurt gras sau smantana, daca nu tineti post (eu nu am pus)
Mod de preparare:
1. Mai intai curatam si spalam zarzavatul, apoi tocam ceapa si prazul fin, iar morcovul, telina, patrunjelul radacina si ardeii cubulete. Varza alba o curatam de primele frunze murdare sau ofilite si o tocam fin, ca pentru salata.
2. Punem uleiul intr-o oala de 4-5 litri si adaugam legumele (fara varza). Punem la foc mediu si amestecam un minut-doua cu o lingura de lemn, pana se incing legumele usor si se intrepatrund putin aromele, dar atat, nu mai mult, altfel riscam sa devina legume prajite.
3. Adaugam „vegeta” de casa si varza, apoi completam vasul cu apa pana la trei sferturi din inaltime.
4. Lasam sa fiarba usor, la foc mediu, cu capac pus usor intr-o parte, sa poata fierbe fara sa dea pe-afara.
5. Cand radacinoasele si varza sunt moi (scoatem cateva bucatele si testam), adaugam sarea, gustam, apoi turnam borcanelul cu zarzavat. In caz ca nu avem, punem o cutie de rosii cuburi, sau chiar o cana cu suc de rosii.
6. Lasam sa mai dea cateva clocote impreuna cu amestecul cu rosii, apoi turnam „acreala” de corcoduse (sau borsul). Lasam din nou cateva clocote si gustam, apoi potrivim de sare.
7. Stingem focul si adaugam telina uscata.
8. Daca dorim, la aceasta etapa putem drege cu ou batut, sau doar presaram leustean proaspat tocat.
9. Servim simpla, fierbinte sau adaugam iaurt gras sau smantana. Pofta buna!