Galuste cu prune
Dupa ce mi-am luat fetita de la gradinita am dat o tura prin piata… la viteza, sincer…pentru ca aveam nevoie de ceva ceapa. Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, fetita mea s-a infipt in primele pere de langa ea, in timp ce vanzatoarea ne cantarea ceapa! I-a dat fetei chiar si pungulita sa si le puna, asa ca amuzata fiind, am decis rapid sa iau si prune, zicandu-mi ca e pacat sa nu profitam de asa minunatii colorate, mai ales ca a trecut de ceva timp momentul lor. Toata vara si toamna am zis ca iau prune sa fac galuste…a trecut vara, mai e putin si trece toamna de tot si eu nimic! S-au trecut prunele noastre din gradina, am mancat si cumparate o groaza…numai in galuste nu au ajuns! Ca sa nu spun cum am salivat la fiecare postare de galuste sau gomboti vazuta pe facebook! Acum gata, e momentul meu…dar n-am mai facut de cativa ani buni…de unde sa incep? Rasfoiesc rapid de pe telefon reteta Dianei, ma uit si la cea a Jamillei…si imi reamintesc incet incet toata treaba. Nimic complicat, asa ca tot dupa cum m-a taiat capul am facut, ca de obicei!
Ingrediente: (pt 44 bucati numarate! Ce sa va spun, la noi mananca multe guri!)
1, 800kg cartofi roz (sunt ideali pt piure, se fierb rapid si iese cremos)
1kg prune (eu am folosit Stanley, cele lunguiete violet-indigo)
300g zahar (250g pt compozitia cu pesmet, 50g pt presarat peste prune)
300g pesmet (eu am avut facut de mine din painea ramasa)
3 linguri scortisoara pudra
70g unt
4 oua mici (chiar mici rau, 48g unul!)
½ lingurita sare
900g faina +100g pt format galustele
esenta rom, extract vanilie (optional)
Sa ne punem pe treaba!
Mod de preparare:
1. Mai intai am spalat de pamant cartofii cei roz, i-am curatat si i-am taiat cuburi apoi. I-am pus la fiert intr-o cratita mai inalta, cu apa cat sa-i acopere bine. Am luat cu atentie spuma formata deasupra si i-am mai rascolit de vreo doua ori cu spumiera, ca sa fiu sigura ca nu se lipesc.
2. Intre timp am pregatit o tigaie antiaderenta incapatoare in care am topit untul, la flacara mica. Am adaugat pesmetul si am amestecat continuu cu o lingura de lemn pana s-a schimbat culoarea pesmetului si a devenit maroniu.
Am adaugat si zaharul (250g) si scortisoara si am stins focul, apoi am continuat sa amestec nitelus sa se intrepatrunda aromele. Am dat la o parte de pe ochiul aragazului ca sa racoresc amestecul si sa fiu sigura ca nu se lipeste zaharul.
3. Prunelor spalate si crestate putin pe lung, apoi taiate transversal in jumatati, le-am scos samburii cu grija sa nu rup jumatatile. Le-am pus intr-o strecuratoare si am presarat 50g zahar, cel ramas de la compozitia cu pesmet.
4. Cand au fost gata cartofii, am incercat cu furculita sa vad daca se sfarama usor, apoi i-am scurs bine cu spumiera si i-am transferat intr-un lighenus de inox si i-am lasat sa se racoreasca. I-am pasat cand erau calduti inca, folosind ustensila pt piure (desi puteam folosi cu succes blender-ul vertical). Am adaugat sarea si am frecat bine pana am fost sigura ca nu au ramas bucatele intregi de cartof.
Am adaugat apoi ouale si aromele, incorporandu-le bine in piure. Apoi am inceput sa pun cate putin din faina, folosindu-ma de mana dreapta la framantat si de stanga la tinut lighenusul (si la fotografiat…o aventura!
Aluatul a fost gata cand arata ca cel de paine aproape gata…deci inca lipicios, dar usor de adunat si intors cu mana in lighean, sub forma de bila, moale si pufos.
5. Apoi m-am apucat de montat galustele, mai exact prunele in galuste, nu inainte de a pune apa la fiert intr-o cratita destul de inalta si incapatoare (a mea are 15cm inaltime si 30cm diametru si au incaput 10 galuste la fiert deodata). Am folosit o farfurie in care am pus faina pentru modelare si un platou mare presarat cu faina in care am asezat bilutele modelate. Am aranjat si vreo doua platouri mari in care am pus produsele finale. Mi-am pudrat cu faina palmele si am rupt cate un pic din aluat, cam cat o lingura buna. Am format o biluta, am aplatizat-o si am pus cate o jumatate de pruna la mijloc, apoi am inchis biluta bine si am sigilat (sau mai formam un cerc cat podul palmei si la fel, puneam pruna si inchideam). Am rotunjit si am pus biluta pe platoul cu faina. Am procedat la fel si cu urmatoarele bile.
6. Cand a fiert apa am pus in oala usurel galustele cu mana, cu grija sa nu ma stropesc cu apa fierbinte (puteti pune si cu ajutorul unei palete/spumiere). Am trecut spumiera pe sub galuste, sa le dezlipesc si am lasat la fiert la foc mediu pana s-au ridicat la suprafata, apoi inca vreo 3 minute, sa se fiarba bine aluatul, dar nu mai mult, sa nu se descompuna! Cat fierbeau galustele am mai trecut usor spumiera pe sub ele, sa ma asigur ca nu se lipesc si se ridica la suprafata. Cand au fost gata, le-am scurs in spumiera si le-am pus in compozitia cu pesmet dulce. Le-am rostogolit bine prin pesmet pana s-au acoperit perfect si le-am asezat frumos pe platou.
7. Si tot asa am lucrat pana am terminat toate galuscutele…cat fierbeau unele, modelam altele, apoi scoteam si pudram unele, puneam altele la fiert…si gata…rezultatul final delicios!!
Am facut ceva faina si pesmet in jurul meu, dar am curatat rapid si a meritat osteneala! In sfarsit, am reusit sa mananc ce-mi doream de fooaaarte mult timp! Stiu ca am scris mult, dar imi place sa explic in amanunt si sa mi se explice bine la randul meu…asa ca va urez spor la treaba!