Ciulama de pui cu ciuperci
Una dintre mancarurile preferate ale sotului meu este ciulamaua de ciuperci. Pe de alta parte…mie imi place foarte mult cea de pui, mai exact cu inimi si pipote, asa cum ne-o gatea mami mereu. De data aceasta socrella a gatit o combinatie intre preferintele noastre, ca sa ne impace pe amandoi!
Iata reteta ei:
Ingrediente: (pt. 8 portii)
½ kg carne de pui (aripioare, ciocanele, pipote, inimi)
2 borcane cu ciuperci (de 400g) sau 500g ciuperci proaspete
1 ceapa
200 ml lapte
200 ml smantana
50 ml ulei
3 linguri faina
1 lingurita sare
¼ lingurita piper alb pudra
¼ lingurita nucsoara pudra
½ legatura patrunjel
Mod de preparare:
1. Carnea de pui se spala bine si se scurge, iar daca folosim aripioare sau alte parti cu piele, verificam cu atentie pentru ca este posibil sa necesite parlire. Nu este foarte complicat…le infigem intr-o furculita de gratar, dintr-aceea mai lunga, apoi le trecem pe deasupra flacarii la aragaz si parlim resturile de puf ramas. Puteti tine si in mana fiecare bucatica de carne, dar e de preferat furculita, ca sa nu va frigeti la flacara.
2. Punem carnea la fiert intr-o oala cu apa rece si colectam spuma ridicata la suprafata cu ajutorul unei spumiere. Cand este gata, scoatem carnea intr-un vas si pastram 800ml din supa limpede (daca este nevoie o putem strecura).
3. Daca folositi ciuperci proaspete, le spalati bine si le fierbeti intr-o oala cu apa si putina sare, apoi le racoriti, le scurgeti bine si le tocati feliute. De asemeni, ciupercile din conserva se scurg (daca nu va place zeama in care au stat, le treceti sub jet rapid de apa) si se toaca feliute.
4. Turnam uleiul intr-o tigaie, punem pefoc si rumenim in el carnita, foarte putin, apoi o scoatem intr-un vas.
5. Tocam ceapa si o topim in uleiul din tigaie, mai bine zis o lasam cateva minute la foc mic, pana se inmoaie, dar nu o rumenim si mai ales, nu o ardem!
6. Adaugam faina in tigaie si amestecam bine cu o lingura de lemn sau cu telul, apoi turnam supa, putin cate putin, continuand sa amestecam.
7. Adaugam si laptele si smantana, amestecand bine cu telul. Observam ca incepe sa se ingroase usurel compozitia noastra. Potrivim gustul cu sare, piper si nucsoara.
8. Punem ciupercile si carnita in sos si mai lasam sa fiarba cateva minute, avand grija sa amestecam cu lingura de lemn. Sosul isi va schimba consistenta si va deveni usor galbui. Verificam de gust…sa fie faina fiarta bine. Sosul va fi usor fluid, dar se va inchega la frigider.
9. Serviti cu mamaliguta calda si daca doriti, presarata cu patrunjel tocat. Este atat de buna ca va veti dori sa luati linguri in loc de furculite! Sa aveti pofta!