http://laeliana.ro/wp-content/uploads/2016/02/tort-cu-blat-de-cocos6-960x600_c.jpg

Tort cu blat de cocos


De cate ori am vreun surplus din anume ingredient sau combinatie de ingrediente, vreo ramasita de la alt preparat, imi storc mintea sa inventez ceva bun, construind reteta efectiv pe baza unui ingredient. Asa s-a intamplat si de asta data, cand mi-a ramas niste sirop gros de zahar, de la ciocolata. Cum s-a potrivit perfect cu venirea unei aniversari in familie, am incropit un tortulet care m-a incantat nespus. Va avertizez ca iese destul de mic, dar suficient de dulce incat sa nu fie nevoie de o cantitate mai mare.

Ingrediente: (pentru un tort cu diametrul 20cm si inaltime 8cm)

Pentru 3 blaturi:
6 albusuri
120 g fulgi de cocos
25 g faina
100 g zahar tos fin
1 lingura extract de vanilie

Pentru crema:
6 galbenusuri
350 ml apa
200 g zahar
1 lingura extract de vanilie
4 linguri amidon
200 g unt
+1 cana visine din visinata
sau 1 cana visine congelate si fierte putin cu 2 linguri de zahar, apoi lasate la scurs in strecuratoare metalica.

Mod de preparare:
Cele 3 blaturi:
1. Mai intai preincalzim cuptorul la 150 grade fara ventilatie, ardere si sus si jos.
2. Desenam pe hartia de copt trei cercuri cu diametrul de 20 cm, apoi le decupam lasand vreo doi centimetri liberi de jur imprejur.
3. Albusurile la temperatura camerei se bat bine pana fac spuma, apoi se adauga zaharul si extractul de vanilie si se continua baterea pana spuma se albeste perfect, zaharul se dizolva si cand ridicam telul sau paletele mixerului din spuma, aceasta formeaza „moturi” tari, semn ca e perfect batuta.
4. Adaugam fulgii de cocos amestecati cu faina cernuta, usor, in ploaie si incorporam cu ajutorul unei spatule, de sus in jos, nu continuam cu mixerul. Putem folosi telul, dar usor, tot prin miscari de sus in jos, pentru a mentine spuma de albus aerata.
5. Impartim compozitia in trei parti pe cat posibil egale, apoi asezam cate o parte de compozitie pe unul din cele trei discuri de hartie de copt, niveland usor cu ajutorul unei spatule.

tort cu blat de cocos1
6. Ideal ar fi sa puteti coace cele trei blaturi deodata, asta daca va permite dimensiunea cuptorului. Daca nu aveti cuptorul suficient de mare, le coaceti pe rand.
7. Asezati discurile de hartie cu blaturile de cocos pe o tava si introduceti in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute, la 150 grade.
8. Dupa coacere, asezati blaturile pe gratare de inox sa se usuce perfect si dedesubt.

tort cu blat de cocos2

Crema:
1. Cat timp se coc blaturile, ne apucam de preparat crema de ou. Facem un sirop din apa si zahar, intr-un ibric, pe foc, dar nu fierbem mult, ci pana se dizolva zaharul.
2. Batem spuma cele 6 galbenusuri intr-un vas de metal, pana incep sa se albeasca, apoi incorporam siropul racorit, extractul de vanilie si amidonul cernut.
3. Punem un vas cu putina apa la fiert, la foc mic, apoi punem vasul cu galbenusuri deasupra celui in care fierbe apa (usor, fara sa clocoteasca), dar fara sa atinga apa. Ideal ar fi sa avem vase care sa se potriveasca perfect unul deasupra celuilalt.
4. Adaugam in crema untul taiat bucati si amestecam bine pana se incorporeaza perfect si simtim cu telul sau lingura ca se ingroasa suficient.
5. Lasam crema la racorit (nu la frigider, ci la temperatura camerei) si amestecam din cand in cand ca sa nu se prinda crusta deasupra.

tort cu blat de cocos5

Asamblare:
1. Dezlipim cu grija hartia de copt de sub cele trei blaturi si incepem asamblarea tortului.
2. Tapetam cu folie alimentara un vas cu diametrul blaturilor noastre, sau o forma de tort cu inel detasabil, cu acelasi diametru.
3. Asezam primul blat, presaram jumatate din cana cu visine, turnam o treime din crema usor racorita,  punem al doilea blat, inca o treime din crema si restul de visine, apoi ultimul blat, acoperim cu folie si dam vasul la frigider pentru 30 minute-1 ora.

tort cu blat de cocos4

tort cu blat de cocos3
4. Scoatem vasul, desfacem folia, punem platoul de servit deasupra vasului si rasturnam tortul pe platou, tinand vasul cu grija sa nu stricam aspectul tortuletului.
5. Imbracam tortul in crema ramasa moale si nivelam cu grija, apoi decoram dupa placul inimii! Eu am decorat cu flori naturale si pietre de ciocolata si…recunosc…n-am lasat prea mult tortuletul la frigider sa se inchege crema perfect, pentru ca ma grabeam sa servesc musafirii, fiind putin in urma cu pregatirile. Asta nu ne-a impiedicat insa sa-l devoram si sa ne bucuram de combinatia de dulce cu acrisor, deosebita!

tort cu blat de cocos7

Eliana Rotaru

Eliana Rotaru

Buna, Ma numesc Eliana Maria Cristina Rotaru si sunt nascuta in Ploiesti, de patru ani m-am casatorit si locuiesc in Fetesti. Am 38 de ani si sunt mamica unei fetite de nici 4 ani, bucuria vietii mele ☺. Sunt invatatoare ca formare, am fost educatoare, dar momentan ma ocup de casa, familie si gospodarie, pentru ca anul acesta am decis sa fac o mica pauza. Deschid aceasta pagina virtuala incercand sa va descriu pas cu pas retete vechi, adunate de la mami a mea sau de la soacra mea, retete noi, inventate de mine sau inspirate din lumea culinara de pretutindeni. Veti gasi in paginile scrise de mine, ceea ce ma pasioneaza: sa gatesc, sa mananc bine, sa ma bucur de gusturi si arome, sa impartasesc celor dragi bucuria mea. Am sa incerc sa va fac pe toti sa vedeti prin ochii mei povesti frumoase si sa traiti impreuna cu mine amintiri si senzatii, sa simtiti parfumuri vechi si noi, sa zambiti pe cat de mult puteti ☺. Sunt eu, Eliana, pur si simplu: un om vesel, dar critic, vesnic indragostita de frumos, cad mereu si ma ridic, sperand la nesfarsit ca binele va triumfa in viata, ca in toate povestile frumoase. ☺ Sper ca veti vizita cu placere casuta mea virtuala si am sa va rog sa folositi o atitudine civilizata si pacifista in comentariile lasate. Va multumesc de pe acum pentru criticile constructive si va cer scuze pentru eventualele greseli facute pe parcurs. Cu drag va poftesc la mine, la Eliana!

Other posts by

Lasă un răspuns

Menu